Výbor dal zelenú prísnejším pravidlám na bezúhonnosť pedagógov

NETKY.SK • 26 Január 2017, 10:29 • 2 min
Výbor dal zelenú prísnejším pravidlám na bezúhonnosť pedagógov

BRATISLAVA - Nové pravidlá pre posudzovanie bezúhonnosti pedagogických a odborných zamestnancov tak, aby aj zahladenie odsúdenia za určité trestné činy znemožňovalo ich prácu, poslanci podporujú.

slovakia

left justify in out

Členovia parlamentného školského výboru dnes jednohlasne odobrili návrh novely zákona o pedagogických a odborných zamestnancoch od Lucie Ďuriš Nicholsonovej, Juraja Drobu a Natálie Blahovej (všetci SaS) a právnu normu odporučili schváliť aj v pléne.

 

Podmienky, za akých by mali po novom pedagogickí zamestnanci preukazovať svoju bezúhonnosť, však napokon budú miernejšie, ako liberáli pôvodne zamýšľali. Zo schváleného pozmeňujúceho návrhu Branislava Gröhlinga (SaS) vyplýva, že povinnosť dokladovať svoju bezúhonnosť odpisom z registra trestov sa nebude týkať už zamestnaných pedagógov. Pôvodný návrh s tým počítal.

 

Odpisy tak budú v prípade schválenia novely zákona povinne predkladať len záujemcovia o prácu pedagóga pri nástupe do zamestnania. "Škola tak získa istotu, že na pozíciu učiteľa neprijíma človeka, ktorý sa v minulosti dopustil obzvlášť závažného zločinu a bude tak môcť s väčšou istotou chrániť najlepší záujem dieťaťa či žiaka," vysvetlila Ďuriš Nicholsonová.

 

Právna norma, ktorá sa aktuálne nachádza v druhom čítaní, je reakciou na konkrétny prípad, ktorý sa stal v bratislavskej základnej škole. Tá prijala učiteľa, ktorý spĺňal podmienky a predložil čistý výpis z registra trestov. Až po čase sa ukázalo, že učiteľ bol v minulosti súdne trestaný za zneužívanie malých chlapcov, ale keďže bol jeho zločin rokmi zahladený, vo výpise nebol uvedený.

 

"Pre mňa ako zákonodarcu je povinnosťou reagovať na problémy praxe, nemôžem ignorovať, že je ohrozený najlepší záujem našich detí, pričom školy nevedia na takéto prípady reagovať," povedala Ďuriš Nicholsonová.

Na základe súčasného zákona o pedagogických a odborných zamestnancoch sa za bezúhonného považuje ten, kto nebol právoplatne odsúdený za úmyselný trestný čin, alebo za trestný čin spáchaný z nedbanlivosti v súvislosti s výkonom pedagogickej alebo odbornej činnosti. Bezúhonnosť sa preukazuje pred nástupom do zamestnania výpisom z registra trestov nie starším ako tri mesiace.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona