Vyberte si s nami správne lyže

NETKY.SK • 31 Január 2019, 09:00 • 2 min
Vyberte si s nami správne lyže

Po roku 1990 začali do športových obchodov pribúdať nové druhy lyží vyrobené progresívnymi technológiami. Niet divu, že zorientovať sa pri ich kúpe je často náročné. Máme však pre vás dobrú správu. Ak vás láka freeride, klasické lyžovanie alebo bežkovanie, tento článok je určený práve pre vás.

slovakia

left justify in out

Základné typy lyží

 

Carvingové lyže patria medzi najbežnejšie typy lyží, preto ich na svahoch vidieť najčastejšie. Ich tvar presýpacích hodín umožňuje čistú jazdu a oblúky sa s nimi robia veľmi jednoducho. Ich šírka pri viazaní je 70 – 80 mm a špička a päta sú rozíšrené zvyčajne na 110 mm. Vďaka súčasným technológiám majú najnovšie modely pevnejšiu konštrukciu, preto držia hranu na tvrdšom snehu.


Freeride sa v posledných rokoch teší veľkej obľube. Terén mimo zjazdoviek si vyžaduje špeciálne freeride lyže, ale zároveň aj komfort na klasickej zjazdovke. Aby sa lyžiary udržali na pohyblivom snehu a mohli jednouducho meniť smer jazdy, majú jemne vydvihnutú špičku, ktorá je zvyčajne rozšírená na 90-105 mm.

 

Ak si radi popri vychutnávaniu zimnej prírody aj poriadne dáte do tela, bežkovanie zrejme patrí do slovníku vašich zimných športov. Bežkové lyže sú ľahké, tenšie a uvoľnená päta simuluje klasický krok. Pri kúpe treba zvážiť terén, ktorý pri tomto športe preferujete. Ak uprednostňujete na bežkovanie rovinu šírka lyže je 82 – 95 mm. Pokiaľ spájate bežkovanie so zjazdovým lyžovaním, lyža sa pri viazaní pohybuje okolo 95 – 100 mm.

 

img

 

Nezabúdajte ani na zvyšok lyžiarskej výbavy

 

Okrem výberu lyží je dôležité dbať aj lyžiarky, rukavice, helmu či okuliare. Čo pri tom zvážiť? Čítajte ďalej.​ Pri výbere lyžiariek musíme brať do úvahy veľa faktorov. Najdôležitejšia je pohodlnosť a cena. Lyžiarky Technica sú kombináciou oboch faktorov, preto sa v nich budete cítiť na svahu pohodlne a zároveň vaša peňaženka neutrpí príliš veľkú ujmu. Nie je nič nepríjemnejšie ako skrehnuté ruky počas lyžovania. Pri kúpe rukavíc sa zamerajte na tie vodeodolné. Najmä ak patríte k začiatočníkom a pádom sa nevyhnete, vaše ruky ostanú v suchu. Lyžiarska prilba je povinnou súčasťou lyžiarskej výbavy. Dbajte preto na kvalitný vrchný materiál a zároveň vnútro. Najlepšie ak je možnosť vyňať vnútro a klasicky oprať v práčke. Okuliare s UV faktorom vás ochránia nielen pred slnečným žiarením, ale aj snehom a vetrom. Vnútorná výplň by mala byť mäkká a dvojité sklo s medzipriestorom zabezpečí, že sa vám okuliare nebudú v horšom počasí zahmlievať.

 

Nebojte sa poradiť s odborníkmi

 

Ak si ani po článku nie ste istí, či kúpiť carvingové lyže alebo skúsite na začiatok bežkovanie, v každom dobrom športovom obchode je vyškolený personál. Zároveň súčasné portály ponúkajú online poradcov, ktorí vám ochotne odpovedia na vaše otázky. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ella marketing

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona