Výber premiéra Macronovej vlády môže ovplyvniť francúzske parlamentné voľby

NETKY.SK • 12 Máj 2017, 09:55 • 2 min
Výber premiéra Macronovej vlády môže ovplyvniť francúzske parlamentné voľby

PARÍŽ - Francúzsky konzervatívny politik a primátor mesta Bordeaux Alain Juppé je podľa najnovšieho sociologického prieskumu najvhodnejším kandidátom na funkciu premiéra vo vláde, ktorú zostavuje novozvolený prezident Emmanuel Macron.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z výskumu verejnej mienky inštitútu Odoxa pre spravodajský portál France Info. Prieskum zistil aj to, že osoba budúceho premiéra bude až pre tri štvrtiny Francúzov určujúca, ako budú hlasovať v júnových parlamentných voľbách.

 

Účastníci prieskumu mali spomedzi desiatich navrhovaných kandidátov vybrať trojicu pre nich najprijateľnejších uchádzačov o funkciu premiéra. Spomedzi nich najviac hlasov respondentov dostal bývalý minister zahraničných vecí Alain Juppé, ktorého preferuje 26 percent opýtaných. Druhým najčastejšie vyberaným bol Francois Bayrou (22%); nasledoval Jean-Yves Le Drian (19%) a Jean-Louis Borloo (18%).

 

Juppého ako premiéra preferujú voliči strán Republikáni (LR) a Národný front (FN). Voliči ľavice dávajú prednosť exministrovi obrany Jeanovi-Yvovi Le Drianovi a Francoisovi Bayrouovi. Sympatizanti Macronom založeného hnutia Vpred! by chceli za premiéra Le Driana, pričom Alain Juppé u nich skončil až na siedmom mieste.

Meno predsedu novej francúzskej vlády by malo byť známe v pondelok 15. mája - deň po tom, ako sa Macron ujme úradu hlavy štátu.

 

Juppé sa v primárkach konzervatívcov uchádzal o kandidatúru v prezidentských voľbách. Stranícke hlasovanie však vyhral Francois Fillon, ktorého jasné šance na víťazstvo vo voľbách zmarila aféra okolo podozrenia zo zneužívania verejných financií.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies