BRATISLAVA. - Na otázku, ktorý olej je najzdravší, by asi takmer každý povedal, že olivový. Ale to nie je úplne pravda, hoci posledné roky sme si na neho zvykli. Záleží na tom, čo používate a na tom, ako dobre si vyberiete. Panenský olivový olej, na ktorom môžete vyprážať odrezky, môže byť katastrofou pre vaše zdravie. Ako vybrať olej na varenie.
Aj keď pri vyprážaní rezňov väčšina ľudí nedá dopustiť na bravčovú masť, ak sa chcete držať zásad zdravého stravovania, je potrebné minimalizovať živočíšne tuky a preferovať kvalitné rastlinné tuky a oleje.
Najdôležitejšie je zloženie mastných kyselín, ktoré tvoria až 90 percent obsahu olejov, a prostredníctvom ktorých môžeme hodnotiť vhodnosť oleja pre našu výživu aj pre kuchynské využitie. Z výživového hľadiska majú vhodnejšie zloženie tie oleje, ktoré obsahujú vyšší podiel nenasýtených mastných kyselín, najmä tých polynenasýtených.
V ideálnom prípade by mali mať najvyšší obsah omega-3 mastné kyseliny. Z tohto hľadiska je víťazom repkový olej. No svoje miesto má aj sója a ľanové semienko.
Najhoršie sú na tom z hľadiska výživy oleje, ktoré majú prevahu tzv. nasýtených mastných kyselín (tie by mali tvoriť maximálne tretinu prijatých tukov). Prispievajú k zvýšeniu hladiny cholesterolu a k riziku vzniku ochorenia srdca a krvných ciev. Ide najmä o tropické oleje, ako je kokosový olej. Ten zažíva veľkú renesanciu, ale uplatňovať by sa mal skôr v iných odboroch než práve v správnej výžive. Jedinou výhodou varenia je to, že dokáže odolávať vysokej teplote, čo je užitočné pri vyprážaní.
Ak opomenieme zloženie oleja a zameriame sa na kuchynské využitie, je dôležité vyberať olej ako podľa chuti, pretože môže zmeniť výsledný efekt jedla, tak podľa toho, ako vysoké teploty znesie, než sa prepáli.
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies