Výber oleja na varenie je otázkou aj nášho zdravia. Olivový môže byť pri vyprážaní pre organizmus katastrofou

NETKY.SK • 22 September 2017, 17:03 • 2 min
Výber oleja na varenie je otázkou aj nášho zdravia. Olivový môže byť pri vyprážaní pre organizmus katastrofou

BRATISLAVA. - Na otázku, ktorý olej je najzdravší, by asi takmer každý povedal, že olivový. Ale to nie je úplne pravda, hoci posledné roky sme si na neho zvykli. Záleží na tom, čo používate a na tom, ako dobre si vyberiete. Panenský olivový olej, na ktorom môžete vyprážať odrezky, môže byť katastrofou pre vaše zdravie. Ako vybrať olej na varenie.

slovakia

left justify in out

Aj keď pri vyprážaní rezňov väčšina ľudí nedá dopustiť na bravčovú masť, ak sa chcete držať zásad zdravého stravovania, je potrebné minimalizovať živočíšne tuky a preferovať kvalitné rastlinné tuky a oleje.

 

Najdôležitejšie je zloženie mastných kyselín, ktoré tvoria až 90 percent obsahu olejov, a prostredníctvom ktorých môžeme hodnotiť vhodnosť oleja pre našu výživu aj pre kuchynské využitie. Z výživového hľadiska majú vhodnejšie zloženie tie oleje, ktoré obsahujú vyšší podiel nenasýtených mastných kyselín, najmä tých polynenasýtených.

 

V ideálnom prípade by mali mať najvyšší obsah omega-3 mastné kyseliny. Z tohto hľadiska je víťazom repkový olej. No svoje miesto má aj sója a ľanové semienko.

 

Najhoršie sú na tom z hľadiska výživy oleje, ktoré majú prevahu tzv. nasýtených mastných kyselín (tie by mali tvoriť maximálne tretinu prijatých tukov). Prispievajú k zvýšeniu hladiny cholesterolu a k riziku vzniku ochorenia srdca a krvných ciev. Ide najmä o tropické oleje, ako je kokosový olej. Ten zažíva veľkú renesanciu, ale uplatňovať by sa mal skôr v iných odboroch než práve v správnej výžive. Jedinou výhodou varenia je to, že dokáže odolávať vysokej teplote, čo je užitočné pri vyprážaní.

 

Ak opomenieme zloženie oleja a zameriame sa na kuchynské využitie, je dôležité vyberať olej ako podľa chuti, pretože môže zmeniť výsledný efekt jedla, tak podľa toho, ako vysoké teploty znesie, než sa prepáli.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies