Výber generálneho tajomníka OSN pokračuje, je predčasné ho komentovať

NETKY.SK • 6 August 2016, 14:36 • 2 min
Výber generálneho tajomníka OSN pokračuje, je predčasné ho komentovať

BRATISLAVA/NEW YORK - Proces výberu generálneho tajomníka OSN pokračuje ďalej, preto by bolo predčasné ho komentovať.

slovakia

left justify in out

Pre TASR to povedal riaditeľ tlačového odboru Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR Igor Skoček po piatkovom druhom kole neoficiálnej voľby šéfa OSN.

 

"Posudzovanie a hlasovanie o kandidátoch je interný neverejný proces vo vnútri Bezpečnostnej rady (BR) OSN, ktorého výsledky jej členovia verejne neoznamujú, ani sa k nemu nevyjadrujú," dodal Skoček.

 

Slovenský uchádzač o post generálneho tajomníka, minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák, skončil v hlasovaní počas neverejného zasadnutia 15-člennej BR OSN na desiatom mieste spomedzi 11 kandidátov. V piatkovom hlasovaní ho podporili dvaja členovia BR OSN, šiesti boli proti a sedem z nich k jeho kandidatúre nezaujalo žiadne stanovisko.

 

Bývalý portugalský premiér António Guterres zvíťazil aj v druhej neoficiálnej voľbe nového generálneho tajomníka OSN. V hlasovaní dostal 11 hlasov. Dvaja členovia hlasovali proti Guterresovi a dvaja nevyjadrili k jeho kandidatúre žiaden postoj.

 

António Guterres vyšiel víťazne aj z prvého neoficiálneho hlasovania, ktoré sa konalo 21. júla.

Druhým najúspešnejším kandidátom sa v druhej voľbe stal niekdajší šéf srbskej diplomacie Vuk Jeremič, ktorý v júli skončil na treťom mieste. Z ôsmeho na tretie miesto sa posunula argentínska ministerka zahraničných vecí Susana Malcorraová.

 

Ďalšie kolá hlasovania sa očakávajú ešte v priebehu augusta alebo septembra. Odporúčanie BR OSN ohľadne budúceho šéfa OSN sa očakáva na jeseň. Vybraného uchádzača bude potom formálne schvaľovať 193-členné Valné zhromaždenie OSN.

 

Mandát súčasného šéfa OSN, juhokórejského politika a diplomata Pan Ki-muna, skončí po dvoch päťročných funkčných obdobiach v decembri tohto roka. Jeho nástupca sa má ujať funkcie od 1. januára 2017.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies