Výber daní na Slovensku je nerovnomerný, dominuje Bratislava

NETKY.SK • 24 Máj 2013, 11:09 • 2 min
Výber daní na Slovensku je nerovnomerný, dominuje Bratislava

BRATISLAVA - Najväčšou mierou na hrubom výnose daní sa vlani podieľal bratislavský daňový úrad a Daňový úrad pre vybrané daňové subjekty, na ktoré spolu pripadol 74,2-percentný podiel na celoslovenskom hrubom výnose daňových príjmov. Podľa Finančného riaditeľstva SR sa pod tento stav podpísala vysoká koncentrácia firiem v regióne.

slovakia

left justify in out

"Koncentrácia veľkých firiem v pôsobnosti týchto daňových úradov spôsobuje nerovnomerný stav oproti ostatným regiónom,“ uvádzajú daniari vo výročnej správe za minulý rok.

Celkový výber daní daňovou správou vlani predstavoval 11,952 mld. eur a vratky nadmerných odpočtov na dani z pridanej hodnoty (DPH) 6,416 mld. eur. Hrubý výnos daní, ako rozdiel spomínaných ukazovateľov, tak dosiahol 5,536 mld. eur. Druhý najvyšší podiel na celkových hrubých výnosoch daní zaznamenal v roku 2012 trenčiansky daňový úrad, a to na úrovni 8,4 %, pričom banskobystrický daňový úrad vykázal 6,94-percentný podiel na hrubom výnose daní. 

V medziročnom porovnaní poklesol celkový výber daní daňovou správou o 1,2 % na spomínaných takmer 12 mld. eur. O 5,4 % na 5,536 mld. eur poklesol v porovnaní s rokom 2011 aj hrubý výnos daní. Ten podľa finančného riaditeľstva predstavuje výnos daní, ktorý nie je znížený o prevody do obcí a VÚC na dani z príjmov fyzických osôb. Rovnako nie je znížený o poukázané prostriedky na verejnoprospešný účel. Do hrubého výnosu je započítaný aj výnos výberu dane z motorových vozidiel, ktorý nie je príjmom štátneho rozpočtu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies