Výber daní môže byť v tomto roku oproti rozpočtu horší vraj aj o vyše 40 miliónov eur

NETKY.SK • 22 Január 2020, 15:58 • 2 min
Výber daní môže byť v tomto roku oproti rozpočtu horší vraj aj o vyše 40 miliónov eur

BRATISLAVA - Tohtoročnému rozpočtu môže na daniach chýbať vyše 40 miliónov eur. Rada pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ) totiž už v januári predpovedá, že výber daní bude oproti rozpočtovanej úrovni nižší o 42 miliónov eur.

slovakia

left justify in out

Súvisí to predovšetkým s odhadom príjmov ostatných daní, keďže v rozpočte je podľa rady opäť nesprávne zaznamenaný vplyv zavedenia eKasy a identifikátorov v pohonných látkach.

 

Miliónový výpadok

Nesprávne účtovanie vplyvu zavedenia eKasy a nanomarkerov v ostatných daniach pritom podľa odhadov rady spôsobí výpadok až takmer 180 miliónov eur.

 

O vyše 30 miliónov eur predpovedá rada horší výber aj pri dani z príjmov fyzických osôb. O niečo horšie, ako predpokladá rozpočet, by sa mal vyvíjať aj výber korporátnej dane, zrážkových daní, či daní z medzinárodného obchodu.

 

Na druhej strane by mal výpadok kompenzovať o 107 miliónov vyšší výber dane z pridanej hodnoty a o 75 miliónov eur vyšší výber miestnych daní.

 

img


Lepší výber dane z pridanej hodnoty rada odhaduje na základe jej pozitívneho vývoja ku koncu roka 2019, keď jej plnenie rástlo rýchlejšie v porovnaní s očakávaniami a nad úrovňou prognózy makroekonomickej základne dane z pridanej hodnoty.

 

"Tento pozitívny vývoj sa v prognóze automaticky preniesol aj do roku 2020,“ konštatuje rozpočtová rada vo svojom januárovom priebežnom odhade daňových príjmov. Očakávaný vyšší výber miestnych daní zase vyplýva z nárastu sadzieb daní z nehnuteľností v mnohých mestách v roku 2020.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies