Výber daní a odvodov by sa mal v tomto roku zvýšiť o 176 miliónov

NETKY.SK • 15 Február 2017, 11:21 • 2 min
Výber daní a odvodov by sa mal v tomto roku zvýšiť o 176 miliónov

BRATISLAVA - Pozitívny vývoj na trhu práce a legislatívne zmeny by sa mali podpísať pod lepší výber daní a odvodov v najbližších rokoch. V tomto roku by mali byť príjmy vyššie o 176 miliónov eur, v budúcom roku o 129 miliónov eur a v roku 2019 o 93 miliónov eur. Vyplýva to z najnovšej daňovej prognózy Inštitútu finančnej politiky (IFP) pri Ministerstve financií (MF) SR.

slovakia

left justify in out

Verejné príjmy majú v najbližších rokoch rásť. "Za veľkou časťou zvýšenia stojí pozitívnejší vývoj makroekonomického prostredia, najmä trhu práce. Zrušenie stropu pre zdravotné odvody od roku 2017 zvyšuje výnos čiastočne kompenzovaný zrušením daňovej licencie od roku 2018," priblížil IFP vo svojom komentári k daňovej prognóze.

 

Aktualizovaný vývoj ekonomiky by mal v tomto roku pomôcť k lepšiemu výberu daní a odvodov 77 miliónov eur, v budúcom roku 91 miliónov eur a v roku 2019 by mal prispieť sumou 61 miliónov eur. Hlavným faktorom je podľa IFP vyšší rast trhu práce. "Naopak, výnos dane z pridanej hodnoty (DPH) mierne korigujú nižšie investície verejnej správy z dôvodu nižšieho čerpania EÚ fondov v novom programovom období. Zníženie úrokových sadzieb bankových vkladov pôsobí na aktualizáciu výnosu zrážkovej dane," konštatuje IFP.

 

Vplyv na odhad daňových a odvodových príjmov má aj prijatá legislatíva. V tomto roku by sa tak mali príjmy verejnej správy zvýšiť o 132 miliónov eur. Zrušenie stropov na zdravotné odvody by mal mať pozitívny dosah na príjmy v objeme 90 miliónov eur a v budúcom roku 76 miliónov eur.

 

Od roku 2018 by sa mali zrušiť daňové licencie. V roku 2018 by malo toto opatrenie mať negatívny vplyv na príjmy v objeme 83 miliónov eur a v roku 2019 o 80 miliónov eur. IFP urobil analýzu na základe individuálnych údajov daňových priznaní. "Analýza odhalila, že zavedenie daňovej licencie skutočne spôsobilo zhlukovanie daňovníkov v okolí licenčných pásem, ktoré nebolo možné pozorovať v distribúcii pred zavedením daňovej licencie. Tento vplyv sme odhadli na úrovni približne 30 miliónov eur," vysvetlilo ministerstvo s tým, že zároveň zohľadnilo aj možnosť uplatnenia zápočtu daňovej licencie, ktorý v roku 2015 predstavoval 12 miliónov eur.

 

Po zavedení licencií pritom zanikali najmä neaktívne spoločnosti. Ich zavedenie zároveň spôsobilo zníženie prírastkov nových firiem. "Domnievame sa, že sa spomalil rast firiem, ktoré vznikali skôr za účelom optimalizácie daní a nie primárne ich ďalšieho rozvoja," priblížil IFP.

 

Výber sociálnych a zdravotných odvodov v najbližších rokoch ovplyvní vývoj na trhu práce, zrušenie stropu pre platenie zdravotných odvodov a nižší vplyv odvodovej odpočítateľnej položky (OOP). "Na základe predbežných údajov od Všeobecnej zdravotnej poisťovne aktualizujeme vplyv OOP, ktorý očakávame v rokoch 2017 až 2019 o 26,1 milióna eur až 41,9 milióna eur nižší," vyčíslil IFP.

 

Oproti novembru minulého roka MF SR zvyšuje aj odhad výnosu spotrebnej dane z minerálneho oleja. Ku koncu vlaňajška sa výber zlepšil o 7,3 milióna eur, pričom rastúca úspešnosť výberu bola tlmená pomalším rastom ekonomiky. "Pre roky 2017 až 2020 predpokladáme stabilnú úspešnosť výberu dane na úrovni roka 2016. Ostatné spotrebné dane sa vyvíjajú približne v súlade s novembrovým odhadom," doplnil IFP.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Kalina

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona