Vybavovanie petícií by sa malo predĺžiť

NETKY.SK • 9 Október 2013, 11:16 • 2 min
Vybavovanie petícií by sa malo predĺžiť

BRATISLAVA – Vybavovanie petícií by sa malo predĺžiť. Vyplýva to z návrhu novely zákona o petičnom práve, ktorý predložil do pripomienkového konania úrad vlády.

slovakia

left justify in out

Vybavovanie petícií by sa malo predĺžiť z 30 na 60 dní. Úrad vlády argumentuje vybavovaním komplikovaných petícií, ktoré sa dotýkajú pôsobnosti viacerých orgánov verejnej správy. Dôvodom na úpravu je podľa úradu vlády aj skutočnosť, že v dňoch pracovného pokoja plynie lehota, v ktorej zamestnanci orgánu príslušného na vybavenie petície v skutočnosti nemôžu petíciu vybavovať a lehota plynie márne.

Novela má tiež zaviesť novú legislatívnu skratku „zástupca“ pre osobu, ktorá zastupuje osoby podávajúce petíciu v styku s orgánom verejnej správy. Vzhľadom na Ústavou SR garantované právo každého podávať petíciu sa ruší zákonná povinnosť uviesť v petícii alebo na petičnom hárku trvalý pobyt osoby v Slovenskej republike. Uvedené sa nahrádza pojmom „pobyt“, ktorým sa rozumie akýkoľvek typ a miesto pobytu osoby aj mimo územia Slovenskej republiky.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona