Vybavenie sobáša v kostole si vyžaduje splnenie viacerých náležitostí

NETKY.SK • 16 August 2010, 12:36 • 2 min
Vybavenie sobáša v kostole si vyžaduje splnenie viacerých náležitostí

Vybavenie sobáša v kostole si vyžaduje splnenie viacerých náležitostí

slovakia

left justify in out

Vybavenie sobáša v kostole, či už rímskokatolíckom alebo v evanjelickom, si vyžaduje nielen predloženie potrebných dokladov, ale aj splnenie viacerých vyžadovaných náležitostí.
"V rímskokatolíckej cirkvi sa sviatostné manželstvo uzatvára medzi dvoma veriacimi katolíkmi zvyčajne počas svätej omše, aby spečatili, že chcú byť dvaja jedno telo," priblížil TASR katolícky farár farnosti Bratislava – Prievoz v Ružinove Augustín Slaninka. Zdôraznil, že uzatváranie sviatostného manželstva je včlenené do liturgie a teda za normálnych podmienok sa koná v chráme. Hlavnými účastníkmi sú nevesta a ženích, svedkami cirkvi sú kňaz a dvaja laickí svedkovia. "Je veľmi dôležité, aby manželský súhlas, ktorý si snúbenci dávajú, nepodliehal prinúteniu," uviedol Slaninka s tým, že taktiež sa nemôžu vyskytnúť prekážky zo strany prirodzeného zákona. Prirodzenou prekážkou sa myslí napríklad to, že by boli neschopní manželského spolužitia. Cirkevnou prekážkou je napríklad rozdielny kult. Táto prekážka je dišpenzovateľná.
Prvoradou, vzdialenou prípravou na manželstvo je podľa katolíckeho farára rodičovský príklad. "Potom je bližšia príprava, keď snúbenci prídu na faru a žiadajú o prijatie sviatostného manželstva," uviedol. Podľa jeho slov je potrebné, aby si so sebou priniesli krstný list, teda výpis z matriky, kde boli pokrstení. Tam sa následne po sobáši pošle zápis o tom, že bola uzatvorená sviatosť manželstva.
Predmanželská náuka v prípade záujmu o rímskokatolícke manželstvo vyžaduje podľa okolností štyri až päť stretnutí. "Dobré je, keď prídu aspoň tri mesiace vopred, aby si ju mohli v pokoji urobiť," ozrejmil Slaninka, pričom poznamenal, že kňaz snúbencov poučí o viere, sviatostiach a záležitostiach, ktoré sa dotýkajú pripravenosti na manželstvo a jeho plnohodnotného  prežívania.
Cirkev povzbudzuje snúbencov, aby si hľadali partnerov s ktorými by mohli vytvárať jednotu po celý život. "Je dobré, keď sú obidvaja, povedzme kresťania katolíci. Ak sú rozdielneho vyznania, alebo jeden z nich je nepokrstený a chcú sa zosobášiť, je možné urobiť tak s dišpenzom biskupa k tomu, aby bol sobáš platný," vysvetlil s tým, že výslovné povolenie cirkevnej vrchnosti je potrebné aj v prípade, že jeden zo snúbencov - katolíkov bol iba pokrstený a iné sviatosti neprijal. Rímskokatolícka cirkev pozná aj tzv. sanáciu manželstva, keď jedna zo strán nechce absolvovať obrad prijatia sviatostného manželstva v kostole, ale druhá túži žiť vo sviatostnom manželstve. Druhá strana má možnosť v tomto prípade žiadať o sanáciu manželstva. V krajnom prípade stačí, „keď neveriaci podpíše, že so svojím partnerom chce žiť a nechce ho opustiť a dá záruky, že jej nebude prekážať vo vyznávaní viery a náboženskej výchove detí, " vysvetlil.
Pre uzavretie manželstva v evanjelickom kostole augsburského vyznania je potrebné, aby jeden zo snúbencov bol právoplatný evanjelik, čiže nielen pokrstený, ale aj konfirmovaný. "O tom musí mať svedectvo, teda konfirmačný list, tiež musí byť evidovaným členom cirkevného zboru," priblížila pre TASR evanjelická farárka Anna Polcková z Cirkevného zboru Bratislava.
    Ak o sobáš žiada člen iného cirkevného zboru ako je ten, v ktorom chce manželstvo uzavrieť, musí si od farára vo svojom cirkevnom zbore vyžiadať povolenie sobášiť sa na území iného cirkevného zboru.
V prípade, že sa v evanjelickom chráme uzatvára zmiešané manželstvo, čiže jeden snúbenec je evanjelik a druhý inej viery, alebo bez vyznania, nemusí prestúpiť k tejto cirkvi (sa stať evanjelikom). "Musí sa však zaviazať, že umožní, aby bolo niektoré z detí vychovávané evanjelickým spôsobom," uviedla a zdôraznila, že nie je možné, aby boli všetky deti z takéhoto manželstva pokrstené v inej cirkvi, alebo neprijali sviatosť krstu vôbec.
Čo sa týka svedkov, pri evanjelickom sobáši, obaja musia byť pokrstení (jeden môže byť aj v inej cirkvi, pozn. TASR), ale jeden z nich musí byť konfirmovaný evanjelik.
Muža a ženu, ktorí chcú uzavrieť manželstvo, sa snažia evanjelickí farári poučiť v rámci prípravy, ktorú musia absolvovať dva až trikrát. "Stretnutia prebiehajú s farárom, ktorý ich bude sobášiť, aby vedel, ku komu hovorí a vedel sa pripraviť na ich sobáš," vysvetlila Polcková.
V prípade, že jeden z dvojice je rozvedený, je potrebné požiadať o špeciálne povolenie - dišpenz svojho dištriktuálneho biskupa Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania (ECAV), západného alebo východného dištriktu vo Zvolene alebo Prešove. Ten sa vyjadruje k žiadosti snúbenca na základe rozsudku o rozvode predchádzajúceho manželstva a tiež odporúčania sobášiaceho farára.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies