VW sľúbil, že do jesene 2017 opraví v Európe všetky autá so zakázaným softvérom

NETKY.SK • 22 September 2016, 14:04 • 2 min
VW sľúbil, že do jesene 2017 opraví v Európe všetky autá so zakázaným softvérom

WOLFSBURG - Nemecký automobilový koncern Volkswagen (VW) sľúbil, že do jesene 2017 dá v Európe do poriadku všetky vozidlá so zakázaným softvérom. Oznámila to Európska komisia (EK) a informovali o tom agentúra Bloomberg a portál RTÉ.

slovakia

left justify in out

Člen predstavenstva VW Javier García Sanz, hlavný vyjednávač koncernu v afére dieselgate, po stretnutí s eurokomisárkou pre ochranu spotrebiteľov Věrou Jourovou sľúbil, že VW opraví všetky dieselové autá so zlým softvérom do jesene 2017.

 

Volkswagen sa vlani v septembri pod tlakom amerických úradov priznal, že do dieselových vozidiel nainštaloval softvér, ktorý mu umožnil manipulovať s emisiami a počas testovania zamaskovať skutočné hodnoty oxidov dusíka. Po celom svete jazdí zhruba 11 miliónov takýchto vozidiel, z toho približne 8,5 miliónov v Európe.

 

Automobilka sa zaviazala, že do konca roka pošle majiteľom týchto áut presnejšie informácie o ďalšom postupe. Najväčší výrobca áut v Európe totiž napreduje s opravami len veľmi pomaly. Rok od vypuknutia škandálu dal v Európe do poriadku len zhruba desatinu vozidiel.

 

Ale spotrebiteľom v Európe sa tiež nepáči, že zatiaľ čo majiteľom v USA nemecký koncern okrem opravy či výmeny auta sľúbil aj finančné kompenzácie, oni sa musia uspokojiť len s opravou.

 

Predstavitelia EÚ vyzvali nemecký koncern, aby aj pre európskych klientov urobil viac. Rozdielny prístup VW k majiteľom áut na dvoch stranách Atlantiku označili za neférový.

 

Volkswagen však podobné návrhy odmietol s argumentom, že by tak mohol porušiť európske pravidlá o hospodárskej súťaži.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona