VW je pripravený predať aktíva, ak inak nebude môcť splatiť úver od bánk

NETKY.SK • 4 December 2015, 14:56 • 2 min
VW je pripravený predať aktíva, ak inak nebude môcť splatiť úver od bánk

BERLÍN - Nemecká automobilka Volkswagen je pripravená predať aktíva, ak by úver od bánk určený na pomoc pri riešení problémov spojených s emisným škandálom nedokázala splatiť. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Volkswagen sa tento týždeň dohodol s 13 bankami na jednoročnom preklenovacom úvere v celkovej hodnote 20 miliárd eur. A podľa dvoch zdrojov oboznámených so situáciou automobilka banky informovala, že ak nenájde iné spôsoby, ako úver v stanovenej lehote splatiť, pristúpi k predaju aktív. Volkswagen sa k informáciám nevyjadril.

 

Najväčšia európska automobilka sa do problémov dostala v polovici septembra, keď americká Agentúra na ochranu životného prostredia (EPA) obvinila firmu, že do vyše 480.000 dieselových áut v USA nainštalovala softvér, ktorý počas testovania umožňoval zamaskovať skutočné hodnoty oxidov dusíka. Volkswagen neskôr priznal, že vo svete jazdí zhruba 11 miliónov vozidiel s týmto softvérom. Navyše, v poslednom období priznal aj manipuláciu s emisiami oxidu uhličitého, ako aj s údajmi o spotrebe.

 

Volkswagen vyčlenil na riešenie problému predbežne asi 6,7 miliardy eur. Počíta však aj s ďalšími výdavkami. Očakáva sa ale, že celkové náklady spojené so zvolávaním áut do servisov, súdnymi spormi a pokutami dosiahnu desiatky miliárd eur.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies