Vulkán pod Yellowstonským národným parkom je omnoho väčší

NETKY.SK • 11 December 2013, 11:06 • 2 min
Vulkán pod Yellowstonským národným parkom je omnoho väčší

BRATISLAVA - Supervulkán nachádzajúci sa pod Yellowstonským národným parkom je približne 2,5-krát väčší, než sa doteraz predpokladalo. Zistili to americkí vedci z The University of Utah, ktorí o tom informovali na stretnutí členov American Geophysical Union v San Franciscu.

slovakia

left justify in out

Tím Boba Smitha a Jamieho Farrella mapoval rozmery magmatickej komory supervulkánu pomocou siete seizmometrov, ktoré sú rozmiestnené v Yellowstonskom národnom parku. Odborníci zistili, že komora dosahuje hĺbku dva až pätnásť kilometrov, dĺžku približne 90 kilometrov a šírku 30 kilometrov. Nachádza sa v nej odhadom 200 až 600 kubických kilometrov roztavenej horniny. "Pracujeme tam už dlho a vždy sme si mysleli, že je ten supervulkán v skutočnosti väčší, než sa predpokladalo. Ale tieto zistenia sú ohromujúce," uviedol Smith. "Zaznamenávame zemetrasenia v parku a jeho okolí a meriame seizmické vlny, ktoré prechádzajú podložím. Cez horúce a čiastočne roztavené horniny prechádzajú pomalšie a vďaka tomu vieme zmerať, čo sa nachádza pod povrchom," dodal Farrell. Ani výsledky tohto výskumu však neposkytli žiadne indície o tom, kedy by mohol tento supervulkán najbližšie vybuchnúť. K zatiaľ poslednej erupcii došlo pred 640-tisíc rokmi, predtým sa tak stalo pred 1,3 miliónmi rokov a 2,1 miliónmi rokov. Na základe toho niektorí vedci odhadujú, že frekvencia výbuchov je približne 700-tisíc rokov. Smith si však myslí, že na potvrdenie tejto teórie je treba viac údajov. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies