Vučič: Vzťahy medzi srbskou a maďarskou vládou neboli nikdy také dobré

NETKY.SK • 21 November 2016, 15:46 • 2 min
Vučič: Vzťahy medzi srbskou a maďarskou vládou neboli nikdy také dobré

BUDAPEŠŤ/NIŠ - Vzťahy medzi srbskou a maďarskou vládou neboli nikdy také dobré, aké sú v poslednom období. Povedal to dnes srbský premiér Aleksandar Vučič na spoločnej tlačovej konferencii s predsedom maďarskej vlády Viktorom Orbánom, ktorá sa uskutočnila po schôdzke vlád oboch krajín v juhosrbskom meste Niš.

slovakia

left justify in out

Vučič návštevu maďarského kabinetu v Niši označil za historickú, uviedla agentúra MTI. Pripomenul, že jedným z cieľov schôdzky bolo prilákať ďalších maďarských investorov.

 

Predseda srbskej vlády vyzdvihol dobre fungujúcu spoluprácu rezortov vnútra v oblastiach migrácie a boja proti terorizmu. Ocenil vynikajúci vzťah maďarskej menšiny žijúcej v Srbsku so srbskou vládou a poznamenal, že takisto dobrý vzťah je aj medzi Srbmi žijúcimi v Maďarsku s tamojším kabinetom.

 

Vučič sa pozitívne vyjadril k rozvojovému plánu Maďarska v hodnote 50 miliárd forintov (161,6 milióna eur), ktorý je určený na podporu Vojvodiny, kde žije maďarská menšina. "Každá investícia je dobrou správou, vláda ich podporuje," dodal srbský premiér.

 

Orbán vyjadril podporu všetkým krokom Srbska, ktoré smerujú k zastaveniu ilegálnej migrácie. Maďarsko podľa jeho slov k tomu poskytne Srbsku expertov i finančné zdroje, pretože "stabilita Srbska je záujmom Maďarska, strednej Európy i celej Európy".

 

Srbská a maďarská vláda rokovali o možnostiach spolupráce v oblastiach poľnohospodárstva, spracovateľského priemyslu a cestovného ruchu.

 

Posilniť spoluprácu v oblasti infraštruktúry chcú vlády najmä v budovaní diaľničných prepojení, medzi nimi dôležitého úseku Prosek-Bančarevo, ktorý neskôr bude súčasťou diaľnice Budapešť-Sofia-Istanbul, ako aj v modernizácii železničnej trate Budapešť-Belehrad a v obnove úseku trate Segedín-Subotica-Baja.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies