Vučič: Rozhodnutie z Haagu o nevyhnutnosti návratu Šešelja je "nemorálne"

NETKY.SK • 30 Marec 2015, 18:48 • 2 min
Vučič: Rozhodnutie z Haagu o nevyhnutnosti návratu Šešelja je "nemorálne"

BELEHRAD - Za "nemorálne" označil dnes srbský premiér Aleksandar Vučič rozhodnutie Odvolacieho súdu Medzinárodného trestného tribunálu pre bývalú Juhosláviu (ICTY), v zmysle ktorého srbský krajne pravicový líder Vojislav Šešelj porušil podmienky svojho dočasného prepustenia z väzby a musí sa vrátiť do súdnej cely v holandskom Haagu.

slovakia

left justify in out

 Predseda srbskej vlády súčasne avizoval, že jeho kabinet sa k celej záležitosti vyjadrí v nasledujúcich dňoch.
     

Vučič dnes uviedol, že ak by v plnej miere verbálne vyjadril svoje pocity, mohlo by to vyvolať dojem, že nemá pod kontrolou svoj hnev kvôli "nemorálnemu rozhodnutiu iných", píše tlačová agentúra APA.
     

Srbský premiér netajil, že rozhodnutie z Haagu spája aj so svojím vystúpením pri príležitosti 16. výročia leteckých úderov NATO na niekdajšiu Juhosláviu, ktoré nevyvolalo všeobecné sympatie svetovej verejnosti. Vučič sa pri tejto príležitosti v minulom týždni vyjadril, že nikto by nemal od Srbska požadovať, aby zabudlo na letecké útoky.
     

Podpredseda srbskej vlády Rasim Ljajič, ktorý je roky zodpovedný za spoluprácu Belehradu s haagskym tribunálom, označil rozhodnutie za "zvláštne a zmätočné".  Srbsko je podľa Ljajiča proti svojej vôli vťahované do sporu medzi senátom tribunálu, žalobou a obžalovaným Šešeljom. 
     

Šéf srbskej diplomacie Aleksandar Vulin na mimoriadnej tlačovej konferencii v Belehrade vyhlásil, že cieľom predmetného rozhodnutia je destabilizácia Srbska a pád vlády premiéra Vučiča.
     

Šešelj je obvinený z vojnových zločinov - konkrétne aj z verbovania neslávne známych polovojenských síl počas balkánskych vojen začiatkom 90. rokov minulého storočia.
     

Srbského radikála prepustili z väzby vlani v novembri, aby mohol absolvovať liečbu v Srbsku, ale pod podmienkou, že nebude ovplyvňovať obete ani svedkov a že sa v prípade predvolania vráti na súd. Srbskí lekári oznámili, že Šešelj trpí na rakovinu hrubého čreva, ktorá sa mu rozšírila aj na pečeň.
     

Šešelj však po návrate do srbskej metropoly Belehrad na tlačovej konferencii vyhlásil, že dobrovoľne sa na súd OSN zriadený v Haagu nevráti. Prokuratúra tvrdí, že týmto vyhlásením porušil podmienky dočasného prepustenia. Odvolací súd s tým vyjadril súhlas v písomnom rozhodnutí, ktoré bolo zverejnené dnes.
     

Šešelj sa sám dobrovoľne prihlásil tribunálu v Haagu v roku 2003 a čaká na verdikty vo svojom súdnom procese. Prokuratúra preňho žiada za vojnové zločiny 28 rokov väzenia.   
     

Názory srbskej verejnosti na rozhodnutie z Haagu - usudzujúc z ohlasov na webe - siahajú od reakcií typu "Dalo sa to očakávať" až po "Je to bezohľadné voči nám".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies