Vučič: Dúfam, že sa v haagskom tribunále dohodnú, čo ďalej so Šešeljom

NETKY.SK • 2 Apríl 2015, 16:39 • 2 min
Vučič: Dúfam, že sa v haagskom tribunále dohodnú, čo ďalej so Šešeljom

BRATISLAVA - Srbský premiér Aleksandar Vučič dúfa, že Medzinárodný trestný tribunál pre bývalú Juhosláviu (ICTY) v Haagu sa už dohodne na tom, či je Vojislav Šešelj chorý alebo nie a čo s ním vlastne ďalej bude. Vyhlásil to dnes v Bratislave, kde je na oficiálnej návšteve, po rokovaní so svojím slovenským partnerom Robertom Ficom.

slovakia

left justify in out

 Ako poznamenal, pred štyrmi mesiacmi mu chcel ICTY urobiť zle tým, že Šešelja vrátil do Srbska a teraz mu chcú urobiť zle tým, že ho chcú späť. Zároveň však nevidí dôvod, prečo by mal túto otázku riešiť, keďže, ako poznamenal, Šešelj nie je predstaviteľom ani parlamentnej politickej strany a už vôbec nie štátu.

     

Na otázku, či stredajšie (1.4.) podpálenie chorvátskej zástavy Šešeljom pred justičným palácom v Belehrade nezhorší vzťahy so Záhrebom, prípadne celou EÚ, ubezpečil, že jeho krajina bude naďalej stabilizačným prvkom v regióne. "Budeme sa naďalej snažiť o mier, o plnú politickú a ekonomickú stabilitu," dodal.
     

Srbského nacionalistu Šešelj obvinil ICTY z vojnových zločinov -  napríklad z verbovania neslávne známych polovojenských síl počas balkánskych vojen začiatkom 90. rokov minulého storočia.
     

Vlani v novembri ho prepustili z väzby, aby mohol absolvovať liečbu v Srbsku, ale pod podmienkou, že nebude ovplyvňovať obete ani svedkov a v prípade predvolania sa vráti na súd. Srbskí lekári oznámili, že Šešelj trpí na rakovinu hrubého čreva, ktorá sa mu rozšírila aj na pečeň.
     

Šešelj po návrate do srbskej metropoly na tlačovej konferencii vyhlásil, že sa dobrovoľne na súd OSN zriadený v Haagu nevráti. Odvolací súd ICTY tvrdí, že týmto vyhlásením porušil podmienky dočasného prepustenia. "Chcel by som vidieť, ako ma Aleksandar Vučič a (prezident) Tomislav Nikolič teraz nechajú zadržať," vyhlásil Šešelj.
     

Tribunálu v Haagu sa prihlásil dobrovoľne v roku 2003 a čaká na verdikty vo svojom súdnom procese. Prokuratúra preňho žiada za vojnové zločiny 28 rokov väzenia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies