VÚC pripravuje Program hospodárskeho a sociálneho rozvoja do roku 2015

NETKY.SK • 10 September 2010, 11:53 • 2 min
VÚC pripravuje Program hospodárskeho a sociálneho rozvoja do roku 2015

VÚC pripravuje Program hospodárskeho a sociálneho rozvoja do roku 2015

slovakia

left justify in out

Obce a mestá Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) sa mohli v uplynulých týždňoch zapojiť do pripomienkového procesu Programu hospodárskeho a sociálneho rozvoja (PHSR) TTSK na roky 2009 až 2015. Je dôležitým strategickým, systémovým a koncepčným dokumentom pre riadenie a zabezpečovanie aktivít na podporu hospodárneho a účinného rozvoja TTSK. Dnes sa konalo jeho verejné prerokovanie, na ktoré Úrad TTSK pozval okrem spracovateľov aj zástupcov samospráv aj poslancov, predstaviteľov špecializovaných pracovísk verejnej správy, akademických  pracovníkov či predstaviteľov podnikateľských subjektov.
PHSR má stanovený cieľ, aby bol TTSK konkurencieschopným a všestranne najrozvinutejším regiónom Slovenska, hospodárne spravovaným a efektívne využívajúcim všetky zdroje pre tvorbu nových hodnôt za súčasného zachovania prírodných, kultúrnych a historických hodnôt. „Bude samosprávou slobodných, spokojných a sebavedomých ľudí,“ uvádza sa v dokumente. Predseda TTSK  Tibor Mikuš v tejto súvislosti pripomenul, že TTSK ako jediný z nových členských štátov dostal od Európskej komisie ocenenie Podnikateľský región roku 2012 za prípravu krokov, vedúcich v vyššej zamestnanosti. „Bolo to za vznik klastrov-automobilového, strojárskeho, elektrotechnického, cestovného ruchu a vzdelávania, za spoluprácu s komorami. My pripravujeme stratégie na to, aby sa prinášali nové technológie, aby sme pritiahli nových investorov, ďalších návštevníkov, aby boli vytvárané a duchovné hodnoty vo väčšej miere. Verím, že stratégia nezostane iba na papieri,“ povedal Mikuš.
Spracovatelia zodpovedali v PHSR na štyri otázky - Kde sa vyšší územný celok (VÚC) nachádza v súčasnosti, čo predstavuje analýzu súčasného stavu a určenie vízie a poslania, potom Kam sa chce TTSK dostať v budúcnosti?, čo je formulovanie zámerov a strednodobých cieľov, ktoré prispievajú k dosiahnutiu zámerov. Treťou kapitolou je: Akým spôsobom sa tam TTSK dostane? a obsahuje stratégie, činnosti a aktivity, ktoré samospráva vyvinie a bude ich financovať z rozpočtu. Poslednou sú merateľné ukazovatele plnenia. Podľa Mikuša rozpočet TTSK na jednotlivé roky bude reagovať na potreby plnenia cieľov PHSR. Jeho prerokovania v pléne krajského zastupiteľstva je na plánované na november 2010.
PHSR okrem iného obsahuje analýzy finančnej a hospodárskej situácie TTSK, analýzu trhu práce, technickej infraštruktúry, stavu životného prostredia a životnej úrovne obyvateľov. Hovorí o inovačnom potenciáli a prioritách trvalo udržateľného rozvoja. Programová časť zahŕňa zámery rozvoja v kompatenčných oblastiach, organizačné zabezpečenie a časový harmonogram.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona