Vtipné: Zadajte do vyhľadávača Googlu termín "biely pár" a pozrite sa, aké obrázky vám ponúkne

NETKY.SK • 18 Február 2018, 06:00 • 2 min
Vtipné: Zadajte do vyhľadávača Googlu termín "biely pár" a pozrite sa, aké obrázky vám ponúkne

Je veľa faktorov, ktoré ovplyvňujú výsledky vyhľadávania na Googli. V niektorých prípadoch sú ponúkané výsledky celkom zábavné. Presvedčte sa s nami, alebo aj sami, ak sa chcete zasmiať.

slovakia

left justify in out

Predstavte si, že ste Marťan a chcete sa niečo dozvedieť o histórii Európy, píše server stredoevropan.cz, ktorý na túto vtipnú vec upozornil. Zadáte teda pojem ľudia v histórii Európy a po zverejnení obrázkov nadobudnete pocit, že história Európy je históriou čiernych ľudí. Na prvých pozíciách nie je žiadna významná postava, v treťom rade sa skvie aj akýsi čierny šľachtic. 

 

img

 

 

Skúste teraz do vyhľadávača zadať termín "white couple", teda biely pár, samozrejme, naprosto nekorektné spojenie slov s rasistickým podtónom, v podstate nemysliteľné vysloviť nahlas, tak ho len potichu napíšte do vyhľadávača a Google vám vyhodí hotový galimatiáš obrázkov. Najčastejšie čierny muž a biela žena, občas aj nejaký biely pár, ale s čiernymi detičkami na rukách alebo v popredí, a ak už je tam biela dvojica, tak je aspoň homosexuálna.

 

img

 

 

Skúsme teda zadať  do vyhľadávača Google termín "čierny pár", že čo a hľa: Vyhľadá ich, koľko len chcete, a to presne podľa pokynov. Čierny muž s čiernou ženou. V tomto prípade sa Google, našťastie, nemýli. Už sme sa báli, že ide o systémovú chybu...

 

img

 

 

 

Že nejde, potvrdzuje aj náhodné vyhľadávanie objektov z ríše zvierat. Zadali sme slovo "elephants", teda slony, obľúbené to zvieratká syna nášho šéfredaktora, a chvalabohu, dvaapolročný Maximiliánko  bol informáciami Googlu nadšený. Pri každom obrázku spokojne opakoval "avonet"  -  má totiž trochu zvláštny prízvuk zatiaľ, ale to sa poddá časom.

 

img

 

Pýtali sme sa slovenskej pobočky Googlu, prečo je to tak. 

 

„Výsledky vyhľadávania obrázkov odzrkadľujú obsah nachádzajúci sa na internete. Zobrazenie obrázkov vo vyhľadávaní teda zohľadňuje obsah (v kontexte ktorého je zobrazený aj obrázok) aj popisok samotného obrázku a tiež frekvenciu a typ obrázkov, s ktorými sa zobrazujú,“ vysvetľuje spoločnosť Google. 

 

Expert na SEO (optimalizáciu vyhľadávania) Martin Kůra  to pre server hatefree.cz vysvetlil nasledovne. "Dôvod, prečo sa na výrazy typu white couple objavujú vo výsledku vyhľadávania ľudia čiernej pleti, je prostý. Nemá nič spoločné s propagandou ani inými konšpiračnými teóriami, ale vychádza z toho, ako taký prehľadávač funguje a aký obsah na internet nahrávajú sami užívatelia. Vyhľadávač nájde iba to, čo niekto umiestnil, ale zároveň nevie čítať obsah obrázkov a už vôbec nie, akú farbu pleti kto má. Vie čítať iba informácie, ktoré o obrázku poskytlo okolie. Keď niekto nahraje obrázok páru, zriedkakedy ho označí ako white couple."

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
peter bercik

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona