Vtáky v zime treba prikrmovať, najmä keď je najhoršie počasie

NETKY.SK • 16 December 2010, 13:04 • 2 min
Vtáky v zime treba prikrmovať, najmä keď je najhoršie počasie

Vtáky v zime treba prikrmovať, najmä keď je najhoršie počasie

slovakia

left justify in out

img

Drobné spevavce a ostatné vtáky, ktoré u nás zimujú, je potrebné intenzívne prikrmovať, predovšetkým keď je sychravo, sneží, praští mráz a často ani človeku sa nechce von. A naopak, menej im treba dávať do kŕmidiel, ak je mierne zima, príjemné počasie a svieti slniečko, tvrdí ochranár prírody, popredný slovenský ornitológ, člen výboru Slovenskej ornitologickej spoločnosti Bird Live z Prievidze Vladimír Slobodník. Podľa neho v dobrom počasí si vtáky čiastočne nájdu obživu na stromoch a kríkoch aj samy.
Sám každoročne venuje značné množstvo vlastných prostriedkov na nákup krmiva. Zima ešte nie je ani v polovici a už jeho vtáčí priatelia vyzobali približne 80 kilogramov slnečnicových a iných olejnatých semien. Vtáčie kŕmidlá má rozmiestnené nielen v meste, ale pravidelne dopĺňa krmelce aj v prírode. Tam potom spolu s ďalšími ornitológmi nastavujú siete na odchyt vtákov, aby ich mohli okrúžkovať.
Ľudia môžu vtáčiky prikrmovať aj na svojich balkónoch alebo záhradách, v blízkosti svojich obydlí. Je to totiž aj pekné prírodné divadlo. Kŕmidlo však musí byť mimo dosahu mačiek, aby sa vtáky nestali ich ľahkou korisťou. Ochranca prírody však nerád vidí, keď ľudia v zime prikrmujú labute alebo divé kačky či husi na vodných plochách. Tieto vtáky si totiž zvyknú na ľudí, neodletia do južnejších lokalít. Ak príde tuhý mráz, veľmi často primŕzajú k hladine a hynú.
Najvhodnejšou pochúťkou pre drobné vtáky sú olejnaté semená, predovšetkým slnečnicové, môžu byť aj repkové, mak, nesolené arašidy a aj vlašské orechy. Okrem toho niektoré druhy si pochutia aj na surovom hovädzom loji. Vhodná je bravčová údená slanina. Slobodník odporúča, aby na kožke ponechali ľudia asi dva milimetre slaniny, ale pretože je slaná, treba ju dôkladne umyť pod teplou vodou a vysušiť a až tak zavesiť ku kŕmidlu. Na takúto hostinu sa čoskoro zletia zo širokého okolia prevažne sýkorky bielolíce či belasé, červienky, pinky, čížiky, glezgy alebo stehlíky. Vzácne prilietajú aj ďatle, ktoré sa najviac zaujímajú o loj a slaninu. Drozdy čierne alebo čvíkotavé si pochutnajú aj na ovocí, ktoré zostalo neobrané na stromoch, alebo im jablká či hrušky treba nakrájať do kŕmidla. Za jarabinou či iným ovocím, ktoré zostalo na stromoch a kríkoch, často aj zo vzdialenosti stovák kilometrov prilietavajú pestré a poriadne vyhladované vtáčiky, chochláče severské. Prvé menšie kŕdliky už v niektorých slovenských regiónoch pozorovali, dodal ornitológ Slobodník.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona