Vtáky treba v zime prikrmovať najmä vtedy, keď mrzne

NETKY.SK • 28 Január 2013, 08:21 • 2 min
Vtáky treba v zime prikrmovať najmä vtedy, keď mrzne

Vtáky treba v zime prikrmovať najmä vtedy, keď mrzne

slovakia

left justify in out

imgVtáky, ktoré na Slovensku bežne zimujú alebo prilietavajú zimovať zo severných častí Európy, je v týchto dňoch potrebné intenzívne prikrmovať. Viac vtedy, keď je tuhý mráz, a menej, keď mráz poľaví, pretože vtedy si vtáčiky ešte dokážu na drevinách nájsť potravu, zvyšky hmyzu, radí ochranár prírody, popredný slovenský ornitológ, člen výboru Slovenskej ornitologickej spoločnosti BirdLive z Prievidze Vladimír Slobodník.

Sám každoročne venuje značné množstvo vlastných prostriedkov na nákup krmiva. Prakticky každý deň, vrátane sviatočných, vozí na vybudované prekryté kŕmidlá predovšetkým slnečnicové, ale aj iné olejnaté semená. Je to zároveň miesto, kde spolu s ďalšími ornitológmi nastavujú siete na odchyt vtákov, aby ich mohli okrúžkovať.
Ľudia môžu vtáčiky prikrmovať aj na balkónoch alebo záhradách v blízkosti svojich obydlí. Je to totiž aj pekné prírodné divadlo. Ak niekto začne vtáky prikrmovať, mal by tak robiť po celú zimu. Vtáky si totiž na to zvyknú a ak im niekto prestane dlhší čas sypať ďalšiu potravu, vyhladujú sa a môžu uhynúť, tvrdí ornitológ. Dôrazne zároveň upozorňuje, aby im ľudia do kŕmidiel nedávali vodu. Vtáčiky v zime vodu nepijú, postačí im tá, ktorá je v potrave, prípadne v dužinatých plodoch. Ak však vodu pri kŕmidle nájdu, vykúpu sa v nej a ak mrzne, zahynú. 

Najvhodnejšou pochúťkou pre drobné vtáky sú semená. Predovšetkým spomínané slnečnicové, ale môže to byť aj mak, nesolené arašidy i vlašské orechy. Najmä, ak gazdinky pri lúskaní orechov nájdu jadrá napadnuté hmyzom, práve tie sú pre spevavcov najvhodnejšie. Okrem toho si niektoré druhy pochutia aj na surovom hovädzom loji. Vhodná je aj bravčová údená slanina. Slobodník odporúča, aby na kožke ponechali ľudia asi dva milimetre slaniny. Ale keďže je slaná, treba ju dôkladne umyť pod teplou vodou a vysušiť a až potom zavesiť ku kŕmidlu. Na takúto hostinu sa čoskoro zletia zo širokého okolia prevažne sýkorky bielolíce či belasé, červienky, pinky, čížiky, glezgy alebo stehlíky aj pinky severské. Vzácne prilietavú i ďatle, ktoré sa najviac zaujímajú o loj a slaninu. Drozdy čierne alebo čvíkotavé si pochutnajú aj na ovocí, ktoré zostalo nepooberané na stromoch.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona