Vtáčia chrípka vyčíňa aj v okolí Bodamského jazera v Rakúsku

NETKY.SK • 9 November 2016, 06:31 • 2 min
Vtáčia chrípka vyčíňa aj v okolí Bodamského jazera v Rakúsku

VIEDEŇ - V organizmoch piatich uhynutých voľne žijúcich vtákov, ktoré našli počas víkendu na brehoch Bodamského jazera v rakúskej spolkovej krajine Vorarlbersko, sa nachádzal podtyp vírusu H5N8 spôsobujúci vtáčiu chrípku.

slovakia

left justify in out

O prenose tohto vírového kmeňa na človeka zatiaľ nie sú indície.

 

Viac ako stovku uhynutých vodných vtákov objavili počas víkendu aj na brehoch Bodamského jazera vo Švajčiarsku a v Nemecku.

 

Prípady vtáčej chrípky hlásili už skôr aj z Maďarska, Poľska, Chorvátska a zo severonemeckej spolkovej krajiny Šlezvicko-Holštajnsko, informoval rakúsky verejnoprávny rozhlas ORF.

 

Početnejší výskyt ochorenia súvisí podľa odborníkov s faktom, že sa divoké vtáctvo presúva smerom na juh.

 

Príslušné rakúske úrady vnímajú ako absolútnu prioritu zabrániť prenosu infekcie na hydinu. Konkrétne opatrenia sa prijmú až v závislosti na definitívne výsledky testov, ktoré by mali uviesť viac svetla do otázky, či ide o viac alebo menej patogénny typ vírusu, čo by mohlo byť jasné už v stredu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona