Vtáčia chrípka v Číne za mesiac usmrtila takmer 80 ľudí

NETKY.SK • 15 Február 2017, 19:06 • 2 min
Vtáčia chrípka v Číne za mesiac usmrtila takmer 80 ľudí

PEKING - Dovedna 79 ľudí usmrtila v januári v Číne vtáčia chrípka typu H7N9. Vyplýva to z najnovších údajov, ktoré dnes zverejnil čínsky Národný výbor pre zdravotníctvo a plánované rodičovstvo (NHFPC). V tejto ázijskej krajine vo svetle uvedených faktov vzrastajú obavy, že šírenie nebezpečného vírusu v tejto sezóne by mohlo mať najhoršie dopady.

slovakia

left justify in out

Počet januárových obetí vtáčej chrípky bol štvornásobne vyšší než v rovnakom mesiaci v predošlých rokoch. Od vlaňajšieho októbra tak vírusu H7N9 podľahlo 100 ľudí, uviedol výbor.

 

Čínske úrady v súvislosti s vírusom verejnosť opakovane varovali, aby zostala obozretná a vyvarovala sa vzniku paniky. Najnovšie údaje o obetiach vírusu však vyvolávajú obavy z vypuknutia ďalšej rozsiahlej krízy, podobnej tej, akú v krajine vyvolala v roku 2002 smrtiaca epidémia ťažkého akútneho respiračného syndrómu (SARS).

 

"Február je už v polovici a máme ešte len januárové čísla. Pri úmrtnosti dosahujúcej takmer úroveň SARS by nemali byť vydané varovania už skôr?" pýta sa jeden z používateľov obľúbenej čínskej sociálnej siete Sina Weibo.

 

Znepokojenie najmä nad rýchlosťou šírenia vírusu vyjadrili na sociálnych sieťach aj ďalší Číňania, pričom sa dožadovali aktuálnejších údajov o obetiach.

 

Čínsky denník Žen-min ž'-pao (People's Daily), ktorý je oficiálnou tlačovinou Komunistickej strany Číny, ľudí prostredníctvom sociálnych sietí varoval, aby sa vyhýbali trhom so živou hydinou. Podľa neho je nanajvýš zjavné, že nákazu šíri práve hydina a jej exkrementy.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies