Vtáčia chrípka si v Maďarsku vyžiadala utratenie už desaťtisícov kusov hydiny

NETKY.SK • 24 November 2016, 13:20 • 2 min
Vtáčia chrípka si v Maďarsku vyžiadala utratenie už desaťtisícov kusov hydiny

BUDAPEŠŤ - Desaťtisíce kusov hydiny museli utratiť na juhu Maďarska v dôsledku vtáčej chrípky, ktorá sa objavila v prvej polovici novembra. Podľa dnešnej informácie regionálneho spravodajského servera lokal.hu už v celej Báčsko-malokumánskej župe nariadili chov hydiny v uzatvorených priestoroch.

slovakia

left justify in out

Z farmy v Bugaci odviezli na utratenie všetky kačice. V okruhu troch kilometrov vyznačili úrady ochrannú zónu a v okruhu desiatich kilometrov pozorovaciu zónu.

 

Pri južných hraniciach Maďarska sa nákaza vtáčou chrípkou objavila už v roku 2006, vtedy išlo o vírus H5N1, ktorý bol nebezpečný aj pre ľudí, poznamenal lokal.hu.

 

Hlavný veterinárny lekár Maďarska Lajos Bognár 15. novembra nariadil uzatvorenie hydiny niektorých miest v troch župách. Maďarské ministerstvo poľnohospodárstva uviedlo, že opatrenie sa týka okrem Báčsko-malokumánskej aj Békešskej a Čongrádskej župy.

 

Nákazu hydiny vírusom vtáčej chrípky H5N8, ktorá pre ľudí neznamená žiadne riziko, zatiaľ potvrdili laboratória v piatich obciach. Prvý prípad odhalili začiatkom novembra v Slovenskom Komlóši v Békešskej župe. Museli tam utratiť 9000 moriek. Nasledovala kačacia farma v Kiskunmajsi v Báčsko-malokumánskej župe. Nákaza sa rozšírila v tejto župe aj do obcí Bugac, Kisszállás a Kelebia.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona