VšZP začala zasielať výsledky ročného zúčtovania zdravotného poistenia za rok 2016

NETKY.SK • 2 Júl 2017, 11:14 • 2 min
VšZP začala zasielať výsledky ročného zúčtovania zdravotného poistenia za rok 2016

BRATISLAVA - Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP), a.s. začala zasielať výsledky ročného zúčtovania zdravotného poistenia za rok 2016. Ročné zúčtovanie vykoná viac ako 771 tis. poistencom. Prvých 100 tis. výsledkov dostanú fyzické osoby.

slovakia

left justify in out

"V dokumentoch, ktoré zdravotná poisťovňa zasiela, je uvedený celý výpočet ročného zúčtovania. Poistenec môže podať či už námietku alebo nesúhlasné stanovisko do 15 dní od doručenia výsledku ročného zúčtovania. Ak klient dovtedy nepodá nesúhlasné stanovisko ani námietku voči výsledku, začína plynúť 45-dňová lehota, v rámci ktorej je poistenec povinný zaplatiť nedoplatok a poisťovňa po zúčtovaní vzájomných pohľadávok a záväzkov vrátiť preplatok," vysvetlila hovorkyňa VšZP Viktória Vasilenková.

Poistenci a platitelia poistného, ktorým VšZP vykonala ročné zúčtovanie za rok 2016, si môžu pozrieť výsledky ročného zúčtovania aj podať námietky alebo nesúhlasné stanovisko elektronicky v ePobočke. Zamestnávateľom a poistencom, ktorí nie sú registrovaní v ePobočke, zašle VšZP v dokumente o výsledku RZ aj potrebné prístupové heslá. "Poistenci, ktorí sú registrovaní v ePobočke a VšZP im zúčtuje výsledok RZ cez ich posledného zamestnávateľa/zamestnávateľov, majú taktiež možnosť pozrieť si priamo v ePobočke podrobný výpočet RZ," dodala hovorkyňa.

Samostatne zárobkovo činné osoby budú mať v ePobočke k dispozícii aj ďalšiu dôležitú informáciu - výpočet preddavku na poistné od 1. januára do 31. decembra 2018. Zdravotná poisťovňa je povinná vykonať ročné zúčtovanie za rok 2016 do 30. septembra 2017. U poistencov, ktorí mali predĺženú lehotu na podanie daňového priznania, sa tento termín posúva do 31. októbra 2017. Zdravotná poisťovňa je povinná oznámiť výsledok RZ poistencom a platiteľom poistného, u ktorých výsledok RZ nedosiahol najmenej päť eur (platí pre preplatok ako aj pre nedoplatok). do 31.decembra tohto roka.

Hovorkyňa Union ZP Beáta Dupaľová Ksenzsighová informovala, že výpočet ročných zúčtovaní začala aj Union. "Začneme ich posielať približne v polovici júla," uviedla.

Ako informoval PR manažér zdravotnej poisťovne Dôvera Branislav Cehlárik, zdravotná poisťovňa vykoná ročné zúčtovanie za rok 2016 viac ako 360 tis. poistencom. "Prvým 70 tisíc poistencom (SZČO) výsledky ročných zúčtovaní doručíme v 28. týždni, t.j. od 10. júla tohto roka," doplnil.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies