VšZP uvalila svojim bývalým štatutárom mastnú pokutu

NETKY.SK • 6 Október 2016, 16:21 • 2 min
VšZP uvalila svojim bývalým štatutárom mastnú pokutu

BRATISLAVA – Štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) rozhodla, voči komu si uplatní náhradu škody v celkovej výške 15.000 eur za chyby pri zazmluvňovaní s poskytovateľmi zdravotnej a lekárenskej starostlivosti, ktorú jej potvrdil Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS).

slovakia

left justify in out

Uhradiť ju majú bývalí členovia predstavenstva VšZP Marcel Forai, Miroslav Vaďura a Antónia Borovková. Forai a Vaďura sú tiež bývalými šéfmi VšZP. TASR to potvrdila hovorkyňa VšZP Petra Balážová. O prípade ako prvý informoval web aktuality.sk.

 

"Všetkým trom bude zaslaná výzva na úhradu," povedala Balážová. Ak po výzve vzniknutú škodu neuhradia, zdravotná poisťovňa sa chce obrátiť na súd. "VšZP si uplatňuje škodu voči všetkým bývalým členom predstavenstva spoločne a nerozdielne," uviedla hovorkyňa.

 

O zosobnení pokuty Foraiovi, Vaďurovi a Borovkovej rozhodlo predstavenstvo VšZP na základe odporučenia škodovej komisie. Tá poukázala na to, že ju treba uplatniť voči štatutárnemu orgánu spoločnosti, ktorý pôsobil v období, keď boli podľa rozhodnutia ÚDZS porušené zákonné povinnosti.

 

ÚDZS v tejto veci prešetroval desiatky zmlúv, medzi nimi aj tie pre firmy tety bývalého šéfa VšZP Marcela Foraia. Zameral sa na to, ako štátna poisťovňa zazmluvňovala a vyplácala 40 poskytovateľov od januára 2005 do júna 2015. "Išlo o cca 50 zmlúv, pričom každá zmluva obsahovala v priemere 19 dodatkov. Boli medzi nimi aj medializované zmluvy uzatvorené s poskytovateľmi zdravotnej starostlivosti Welix, Medical Cassovia, Bravia, Brilance a Endotop," informovala hovorkyňa úradu Andrea Pivarčiová.

 

ÚDZS nedávno potvrdil VšZP i pokutu vo výške 75.000 eur za pochybenia pri uzatvorení zmluvy s klinikou Kostka. "VšZP si škodu uplatnila v prebiehajúcom trestnom konaní," dodala Balážová.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies