VšZP ponúka nemocniciam ďalšie peniaze navyše

NETKY.SK • 17 September 2013, 11:08 • 2 min
VšZP ponúka nemocniciam ďalšie peniaze navyše

BRATISLAVA - Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) ponúka nemocniciam ďalšie zvýšenie platieb. Po tom, čo od apríla zaviedla pre zdravotnícke zariadenia sto eur navyše za každého odoperovaného poistenca, prichádza s ďalším sto eurovým navýšením.

slovakia

left justify in out

Ako uviedol generálny riaditeľ VšZP Marcel Forai, novinky zavádzajú od prvého októbra. Počnúc budúcim mesiacom tak nemocnice môžu získať dvesto eur za každú hospitalizáciu s operačným výkonom. Poisťovňa navyšuje aj osobitne hradené výkony a jednodňovú zdravotnú starostlivosť o sedem percent. Viac dostanú nemocnice aj za operácie bedrového a kolenného kĺbu, a to o sto eur. Financie navyše môžu zdravotnícke zariadenia dostať aj za ukončené hospitalizácie vo vybraných internistických odbornostiach. 

Ako podotkol Forai, všetky výkony už nebudú predmetom objednávky, čo znamená, že nebudú limitované. Zo strany VšZP však ide o podmienenú ponuku, a teda nemocnice budú musieť splniť podmienky poisťovne. "Nemocnice nám predložili kalkuláciu nákladov na jedného občana, bez ohľadu na to, v ktorej poisťovni sa nachádza. Všeobecná zdravotná poisťovňa povedala, že akceptuje túto kalkuláciu nákladov, ale nemôže byť jediná, ktorá upraví ceny výkonov. Preto sme to podmienili, že aj ostatné zdravotné poisťovne sa musia pridať ku kroku a tiež upraviť tieto ceny," uviedol Forai. 

Bonusy zo strany VšZP si na ročnej báze vyžiadajú približne 19 mil. eur. Toto navyšovanie by nemalo byť to strany štátnej zdravotnej poisťovne konečné. Podľa Foraia úpravou cien reagovali na požiadavku nemocníc navýšiť zdroje aj z titulu navyšovania platov lekárov od budúceho roku. 

Filozofiu, kto operuje dostane viac, zaviedla VšZP od apríla tohto roka pre všetky univerzitné, fakultné a všeobecné nemocnice. Za každého odoperovaného pacienta na vybraných 18 chirurgických odboroch si nemocnice mohli prilepšiť o sto eur. Poisťovňa sa takýmto spôsobom rozhodla podporovať tie zdravotnícke zariadenia, ktoré operujú tak, aby sa pacienti dostali na bežné i plánované operácie skôr. VšZP zároveň od apríla zvýšila i ceny za operácie, ktoré sú financované inak ako platbou za hospitalizáciu. Konkrétne ide o artroskopické výkony, kde zvýšenie predstavuje o 300 eur a operácie bedrových a kolenných kĺbov, u ktorých ceny oproti minulému roku stúpli v rozmedzí od 200 do 400 eur. 

Tieto opatrenia podľa Foraia splnili svoj cieľ. Kým totižto v apríli, keď zavádzali bonusy, bola priemerná doba čakania pacienta na operáciu 208 dní, do júla poklesla na 177 dní. Na druhej strane VšZP zaznamenala nárast počtu operácií na chirurgických odboroch. "Trend hovorí jasne, že nemocnice zareagovali," skonštatoval Forai. Ako pokračoval, nemocnice, ktoré sa zapojili do projektu, dostali v máji o 700 tis. eur viac, v júni to už bolo o 1,1 mil. eur viac.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies