VšZP odmieta preplatiť dva najpoužívanejšie onkologické lieky: Zaplatia ich lekári?!

NETKY.SK • 26 Február 2015, 10:06 • 2 min
VšZP odmieta preplatiť dva najpoužívanejšie onkologické lieky: Zaplatia ich lekári?!

BRATISLAVA - Dva najpoužívanejšie lieky na rakovinu prsníka, hrubého čreva a pľúc najväčšia zdravotná poisťovňa Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) nebude tri mesiace pre svojich poistencov nakupovať, píše denník Pravda.

slovakia

left justify in out

Za lieky musia teraz distribútorom platiť z vlastného samotní ambulantní lekári alebo nemocnice. Pacienti v tom vidia ohrozenie liečby. Všeobecná zdravotná poisťovňa od polovice februára do konca mája pozastavila nákup onkologických liekov Herceptin a od marca aj Avastin.

 

Ako dôvod uviedla, že už vyčerpala objem liekov, na ktorý mala s dodávateľom zmluvu. Teraz musí vypísať novú súťaž na distribútora. "V zmysle rámcovej dohody bol vyčerpaný objem na tieto lieky. VšZP plánuje tieto lieky centrálne nakupovať aj naďalej," uviedla hovorkyňa Petra Balážová s tým, že v súčasnosti je vypísané verejné obstarávanie na Avastin a obstarávanie na Herceptin je vo finálnej príprave.

 

Onkologické lieky podľa poisťovne zabezpečí poskytovateľ nákupom a poisťovňa mu ich potom zaplatí. Pacienti v postupe najväčšej zdravotnej poisťovne vidia zhoršenie liečby.

 

Hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky (MZ SR) Martina Šoltésová povedala, že rezort nezasahuje do centrálnych nákupov liekov zdravotných poisťovní. "Nemocnice sú povinné lieky pre svojich pacientov zabezpečiť," reagovala Šoltésová na súčasnú situáciu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona