VšZP: Nie je dôvod na to, aby poistenci v ambulanciách platili

NETKY.SK • 3 December 2018, 16:31 • 2 min
VšZP: Nie je dôvod na to, aby poistenci v ambulanciách platili

BRATISLAVA – Podľa generálnej riaditeľky Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP) Ľubice Hlinkovej nie je dôvod na to, aby jej poistenci v ambulanciách platili.

slovakia

left justify in out

Verejný prísľub, ktorý VšZP minulý týždeň dala, platí do 31. decembra tohto roka. Hlinková to uviedla na tlačovej konferencii v pondelok.

 

"Dali sme verejný prísľub, že každému poistencovi preplatíme zdravotnú starostlivosť s liekmi a s výkonmi. Nie je žiaden dôvod na to, aby pacient v ambulancii platil za poskytnutú zdravotnú starostlivosť," informovala. Ak by sa pacient dostal do situácie, že mu lekár účet vystaví, tak by poistenec podľa Hlinkovej mal navštíviť ktorúkoľvek pobočku štátnej zdravotnej poisťovne. Tá mu do 30 dní finančné náklady preplatí.

 

Hlinková tiež oznámila, že verejný prísľub VšZP platí do 31. decembra. "Myslíme si, že to je dostatočne dlhý čas na to, aby poskytovateľ zdravotnej starostlivosti s nami buď podpísal zmluvu, alebo naďalej zostal nezazmluvneným," spresnila generálna riaditeľa. Informovala, že VšZP v súčasnosti prehodnocuje nové žiadosti o zazmluvnenie od poskytovateľov na zabezpečenie tzv. verejnej minimálnej siete.

 

V pondelok na rokovaní sa podľa Hlinkovej poisťovňa dohodla s Asociáciou nemocníc Slovenska (ANS), že "podľa potreby poskytnú poistencom VšZP zdravotnú starostlivosť aj v ich poliklinikách".

 

Šéfka štátnej zdravotnej poisťovne pripomenula, že VšZP sa dohodla na podmienkach úhrad s ostatnými členmi ambulantného sektora okrem Zväzu ambulantných poskytovateľov (ZAP). Hlinková poukázala takisto na to, že v rámci členov ZAP už majú podpísané dodatky s takmer polovicou členov zväzu.

 

"Nie je dôvod na to, aby sa náš poistenec obával, že by v niektorej ambulancii nemal zabezpečenú zdravotnú starostlivosť, prípadne, že by si ju musel hradiť sám," dodala Hlinková.

 

Zväz ambulantných poskytovateľov sa pre situáciu s poisťovňou obrátil na ministerku

 

Podpredseda predstavenstva VšZP Milan Horváth zdôraznil, že "všetci predstavitelia ambulantného sektora" sa na nových podmienkach zmlúv vedeli dohodnúť. '

 

"Môžeme vás uistiť, že komunikujeme s lekármi a chceme mať s nimi zmluvy. Sme presvedčení, že toto sú podmienky v zmluve, aké sme dali aj ostatným. Nevieme ponúknuť zástupcom lekárov združených v ZAP iné podmienky, aké sme ponúkli zvyšku," povedal Horváth s dôvetkom, že VšZP "je ochotná konštruktívne rokovať so zväzom". Hlinková však pripomenula, že zväzu ponúkne presne tie isté podmienky, ktoré mu ponúkala doteraz.

 

Doplnila, že "nechápe, prečo by VšZP mala časti ambulantného sektora dávať viac než všetkým ostatným, pokiaľ nedeklarujú, že to bude na úkor lepšej a kvalitnejšej zdravotnej starostlivosti".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies