VšZP navrhuje v ozdravnom pláne ďalšie úspory: Šetrila by na liekoch i plienkach

NETKY.SK • 5 Marec 2017, 13:12 • 2 min
VšZP navrhuje v ozdravnom pláne ďalšie úspory: Šetrila by na liekoch i plienkach

BRATISLAVA - Štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) vidí okrem vlastných úsporných opatrení aj možnosť ďalšieho šetrenia.

slovakia

left justify in out

Vo svojom ozdravnom pláne, ktorý musela vypracovať pre historickú stratu, spomína napríklad plošné zníženie úhrad liekov na recept, zrušenie DPH na lieky preplácané z verejného zdravotného poistenia, ako aj zrušenie povinného zazmluvňovania lekární či všetkých všeobecných lekárov, ktorých navštevujú jej poistenci.

 

"Externé opatrenia sú podnetmi, ku ktorým chce VšZP iniciovať odbornú diskusiu, nie je však v jej kompetencii ich ovplyvniť, to znamená, že externé opatrenia nie sú súčasťou plánovanej úspory 115 miliónov eur," uviedla pre TASR hovorkyňa VšZP Petra Balážová. Spomínanú sumu chce zdravotná poisťovňa usporiť v tomto roku vlastnými opatreniami, týkajú sa najmä nákupu zdravotnej starostlivosti. Podľa šéfa VšZP Miroslava Kočana sa to ale pacientov nedotkne.

 

VšZP medzi možnými úspornými opatreniami, ktoré majú prejsť diskusiou, spomína aj vyradenie viacerých zdravotníckych pomôcok ako postele, plienky či pomôcky na osobnú hygienu z kategorizačného zoznamu. Zdravotné poisťovne by ich tak viac pacientom nemuseli preplácať.

 

Podľa VšZP majú skôr sociálny ako zdravotný charakter. Hovorí aj o možnosti prehodnotenia preplácania niektorých dietetických potravín či ich vyradení z kategorizácie. Zníženie úhrad v prípade polymérnych diét tak, že by si 30 percent z ceny hradili pacienti, by prinieslo úsporu tri milióny eur.

Navrhuje tiež uvažovať o zrušení možnosti uzatvárať zmluvy so zariadeniami sociálnych služieb a preplácať v nich ošetrovateľskú starostlivosť sestier. Zdravotné poisťovne ju majú od roku 2014.

 

Rovnako odporúča znížiť obchodnú prirážku veľkodistribútorov a lekární na lieky. Poukazuje, že marže sú v porovnaní s Českom asi o dve percentá vyššie. V oblasti liekov by tiež podľa VšZP mohlo pomôcť zavedenie pozitívneho zoznamu liekov. Na ten by sa dostali lieky od tých výrobcov, ktorí sa ponúknu dodať ich najlacnejšie.

 

Štátna zdravotná poisťovňa, ktorá je najväčšou na trhu, musela ozdravný plán vypracovať pre rekordnú minuloročnú stratu, ktorá má dosiahnuť okolo 200 miliónov eur. Vlastnými úspornými opatreniami plánuje získať vyše 115 miliónov eur. Chce šetriť na liekoch, zdravotníckych pomôckach aj preplácaní zdravotnej starostlivosti. Okrem vlastných úsporných opatrení počíta aj s dofinancovaním od štátu vo výške 150 miliónov eur. Peniaze má dostať cez zvýšenú platbu za poistencov štátu, koľko, zatiaľ nie je jasné. Ak by časť takto získaných peňazí nestačila, VšZP avizovala rokovania o úverovom rámci s komerčnými bankami. Ak ozdravný plán štátna poisťovňa dodrží, do plusu by sa mala dostať v roku 2019.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona