VšZP dlhujú klienti na odvodoch 231,1 mil. eur

NETKY.SK • 29 Marec 2015, 10:29 • 2 min
VšZP dlhujú klienti na odvodoch 231,1 mil. eur

BRATISLAVA - Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) eviduje 340 998 dlžníkov, ktorí nemajú uhradené odvody v celkovej výške 231,1 mil. eur. Spomedzi zdravotných poisťovní tak ide o najvyššiu čiastku, VšZP má totiž aj najväčší poistný kmeň, čiže najviac poistencov ako takých.

slovakia

left justify in out

Podľa údajov štátnej poisťovne jej najviac dlhujú klienti z kategórie iní samoplatitelia, a to 108,8 mil. eur, nasledujú samostatne zárobkovo činné osoby so 79,1 mil. eur, trojicu uzatvárajú zamestnávatelia s dlhom 43 mil. eur.
Podľa zákona má poistenec-dlžník nárok len na úhradu neodkladnej zdravotnej starostlivosti. Poisťovňa mu nemusí zaplatiť plánovanú hospitalizáciu či kúpele. To neplatí v prípade zamestnancov, za ktorých neuhradil poistné zamestnávateľ.


VšZP konštatuje, že vzhľadom na medicínsku závažnosť niektorých diagnóz k neplatičom pristupuje individuálne. "Aj v prípade, ak je poistenec v zozname dlžníkov, môže mu VšZP uhradiť plánovanú zdravotnú starostlivosť," uviedla hovorkyňa poisťovne Petra Balážová.


Poisťovňa spraví výnimku, ak by hrozilo, že odloženie plánovanej zdravotnej starostlivosti by mohlo mať za následok zhoršenie zdravotného stavu pacienta a poškodenie jeho zdravia. Starostlivosť uhradí aj vtedy, ak má poistenec dohodnutý splátkový kalendár a svoj dlh riadne spláca.


Dlžníkom so splátkovým kalendárom nebude obmedzovať úhradu odkladnej zdravotnej starostlivosť ani zdravotná poisťovňa Dôvera. Tá však voči ostatným dlžníkom od apríla sprísnila postup. Nebude im preplácať okrem spomínaných hospitalizácií a kúpeľov ani lieky a starostlivosť u zubného lekára, s výnimkou akútnych stavov. "VšZP o takýchto krokoch neuvažuje," konštatuje Balážová.


Dôvera eviduje dlh od platiteľov poistného vo výške 113 mil. eur, zdravotná poisťovňa Union 50 mil. eur.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies