VšZP chce znížiť ceny bodu na CT a MR, ANS nemocniciam radí nepodpísať dodatky

NETKY.SK • 22 December 2016, 15:10 • 2 min
VšZP chce znížiť ceny bodu na CT a MR, ANS nemocniciam radí nepodpísať dodatky

BRATISLAVA - Štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) by od budúceho roka chcela v nemocniciach znížiť ceny bodu aj zmluvné objemy na CT a MR vyšetrenie. Ide o opatrenie, ktoré je súčasťou jej ozdravného plánu. Asociácii nemocníc Slovenska (ANS) sa to nepáči.

slovakia

left justify in out

"Svojim členom sme preto odporučili, aby nepodpísali takto formulované dodatky k zmluvám od nového roka," uvádza asociácia v stanovisku. Platnosť súčasných cenových podmienok sa končí koncom tohto roka.

 

"Rokovania ešte budú pokračovať v priebehu januára," povedala pre TASR hovorkyňa VšZP Petra Balážová. Zdravotná starostlivosť pre poistencov VšZP bude podľa nej plne zabezpečená aj po prvom januári. "Zmluvy máme s nemocnicami združených v ANS uzatvorené do konca júna 2017, teraz riešime cenu a podmienky úhrady zdravotnej starostlivosti a jej rozsah, ktorých platnosť o chvíľu končí," vysvetlila Balážová. Počas dohodovacieho konania medzi VšZP a ANS platia ceny naposledy dohodnuté zmluvnými stranami.

 

VšZP nemocniciam navrhla znížiť ceny bodu CT vyšetrení o 25 percent a zmluvný rozsah o 20 percent. Pri MR vyšetreniach chce znížiť cenu bodu a zmluvný rozsah v závislosti od zariadenia pracoviska do konkrétneho klastra.

 

"Ďalším opatrením, ktoré sa v budúcom roku premietne do nákupu ústavnej zdravotnej starostlivosti je zníženie cien špeciálneho zdravotníckeho materiálu," povedala Balážová. Tento rok sa už výška pripočítateľnej položky upravovala, VšZP to v novom roku plánuje aktualizovať.

 

So súkromnou zdravotnou poisťovňou Dôvera sa ANS dohodla pri nastavení cien a objemov zobrazovacích a laboratórnych vyšetrení. "Zdravotná poisťovňa nám tu síce ponúkla zníženie cien a zmluvných objemov, no chce to vykompenzovať cez lôžkovú zdravotnú starostlivosť," uvádza ANS. "Zástupcom nemocníc sme v súvislosti so zavádzaním nového úhradového mechanizmu DRG ponúkli zvýšenie úhrad za zdravotnú starostlivosť o dve percentá v závislosti od medicínskej náročnosti," vysvetlil princíp kompenzácie Matej Štepianský, PR špecialista Dôvery.

 

K dohode o úprave zmluvných podmienok od nového roka došlo podľa ANS s Dôverou čiastočne. "V rokovaní budeme pokračovať," napísala ANS. Asociácia požiadala Dôveru o predĺženie aktuálne platných cenových podmienok po dobu prebiehajúceho rokovania, minimálne však o jeden mesiac. "K dohode ohľadom tohto bodu rokovania zatiaľ nedošlo," dodal Štepianský.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona