VšZP aj Dôvera by mali ukončiť rok so ziskom, Union ZP očakáva stratu

NETKY.SK • 30 December 2015, 10:35 • 2 min
VšZP aj Dôvera by mali ukončiť rok so ziskom, Union ZP očakáva stratu

BRATISLAVA - Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) a Dôvera by aj tento rok mali ukončiť so ziskom. Union zdravotná poisťovňa, naopak, tak ako vlani, predpokladá stratu. Konkrétne čísla očakávaného hospodárskeho výsledku zatiaľ zverejnila len VšZP, na konci roku očakáva päťmiliónový plus.

slovakia

left justify in out

VšZP, ktorá je najväčšou na trhu, by mala podľa svojho šéfa Miroslava Vaďuru dodržať plán a uzatvoriť rok so ziskom päť miliónov eur. Štátna poisťovňa použije časť zisku aj na zníženie starého dlhu. Ten vlani klesol na 69 miliónov eur, na konci roka 2015 by jeho výška mala dosiahnuť 46,5 milióna eur. Vaďura poukázal na to, že VšZP aj v tomto roku poslala viac peňazí do nemocníc i ambulancií a podarilo sa jej výrazne znížiť počet pacientov čakajúcich na plánovanú operáciu.

 

Súkromná Dôvera výsledok hospodárenia ešte k dispozícii nemá. "No sme presvedčení, že aj tento rok uzavrieme s kladným hospodárskym výsledkom. Dlhodobo sa snažíme hospodáriť zodpovedne, teda nevytvárať stratu, ale byť v pluse," uviedol pre TASR Matej Štepianský, PR špecialista poisťovne. Pripomenul, že Dôvera počas roka priniesla viacero noviniek. Rozšíril sa napríklad počet jej poistencov, ktorým vráti peniaze za doplatky za lieky. Spustila tiež službu, ktorá prináša záchranárom informácie o zdravotnom stave pacienta priamo na mieste zásahu. Jej poistenci tiež dostali možnosť hodnotiť lekárov.

 

Najmenšia Union ZP očakáva stratu. "Súčasné cenové podmienky, ako aj stupňujúce sa požiadavky poskytovateľov zdravotnej starostlivosti na cenové úpravy, napríklad kompenzácia za zrušenia poplatkov za prednostné vyšetrenie alebo zvýšené mzdové nároky lekárov a zvýšenie minimálnej mzdy, nezodpovedajú príjmom Union ZP, ktoré sú negatívne ovplyvnené okrem iného aj tým, že Union ZP významne prispieva štátnej zdravotnej poisťovni prostredníctvom prerozdeľovacieho mechanizmu a tiež zaznamenáva výpadok predpísaného poistného z dôvodu straty poistného od nízkopríjmových zamestnancov," povedala pre TASR hovorkyňa poisťovne Judita Smatanová.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona