VšZP a všeobecní lekári chcú znížiť počet odvrátiteľných úmrtí

NETKY.SK • 31 August 2018, 09:36 • 2 min
VšZP a všeobecní lekári chcú znížiť počet odvrátiteľných úmrtí

BRATISLAVA - Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) a Spoločnosť všeobecných lekárov Slovenska (SVLS) sa zhodli na spoločnej priorite.

slovakia

left justify in out

Podľa ich vyhlásenia chcú znížiť počet odvrátiteľných úmrtí na Slovensku. Ročne na ne zomrie 11 tisíc obyvateľov vo veku do 75 rokov, pričom 32 % tvoria ochorenia srdca a ciev a 16 percent je spôsobených cievnou mozgovou príhodou. Podľa zverejneného vyhlásenia choroby srdca a ciev spôsobia na Slovensku až 52 % všetkých úmrtí. Jednou z ciest, ako tieto štatistiky znížiť, je čo najskoršia diagnostika a včasná liečba.

"Dôležité je, že zo strany zdravotnej poisťovne ide o reálnu efektívnu spoluprácu v záujme našich pacientov. Preplácanie komplexnej starostlivosti o pacientov s odvrátiteľnými ochoreniami u všeobecných lekárov zvýši komfort pacientov, ich bezpečnosť a súčasne zlepší financovanie ambulantného sektora," uviedla prezidentka SVLS Monika Palušková.

VšZP zazmluvnila u všeobecných lekárov už v roku 2015 starostlivosť o pacientov s artériovou hypertenziou. "Na hypertenziu je liečený takmer každý piaty občan Slovenska. VšZP sa preto rozhodla rozšíriť zdravotnú starostlivosť u všeobecných lekárov aj o komplexnú diagnostiku a liečbu zvýšenej hladiny cholesterolu a ostatných porúch premeny tukov," doplnila riaditeľka zdravotného a revízneho odboru VšZP Beata Havelková.

VšZP spoločne so SVLS v septembri a októbri organizujú naprieč Slovenskom vzdelávacie podujatia pre všeobecných lekárov, kde im vysvetlia spôsob vykonávania a vykazovania nových zmluvných podmienok VšZP pri manažmente odvrátiteľných ochorení. Stretnutia sa uskutočnia v Starej Turej, Trnave, Martine, Nitre, Zvolene, Poprade, Košiciach a Bratislave.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona