Vstúpia Fínsko a Švédsko do NATO?

NETKY.SK • 5 Apríl 2022, 20:32 • 2 min
Vstúpia Fínsko a Švédsko do NATO?

BRUSEL - Po ruskej invázii na Ukrajinu prieskumy verejnej mienky vo Fínsku aj Švédsku naznačili ochotu obyvateľov týchto krajín vstúpiť do aliancie, pričom táto možnosť čoraz viac získava aj podporu tamojších politických strán. Vstupom Fínska by aliancia mala priamu 1340-kilometrovú hranicu s Ruskou federáciou.

slovakia

left justify in out

Fínsko a Švédsko by boli v Severoatlantickej aliancii vítané, ak by sa do nej rozhodli vstúpiť, ale toto rozhodnutie závisí od oboch krajín. Uviedol to v utorok na tlačovej konferencii v Bruseli generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

 

img

 

„Je to na nich, no ak o to požiadajú, tak očakávam, že 30 spojencov ich privíta,“ povedal Stoltenberg počas predstavovania programu nadchádzajúcich dvojdňových rokovaní ministrov zahraničných vecí krajín NATO, ktorí sa uskutočnia 6. a 7. apríla.

 

Prečíajte si tiež: EÚ spúšťa voči Maďarsku konanie za porušovanie princípov právneho štátu

 

NATO podľa Stoltenberga určite nájde spôsoby, ako riešiť akékoľvek bezpečnostné obavy oboch krajín, ktoré by mohli mať počas prechodného obdobia medzi predložením žiadosti o členstvo a jej ratifikáciou všetkými členskými krajinami.

 

img

 

Severoatlantická aliancia má v súčasnosti 30 členských štátov, z ktorých 21 je súčasťou Európskej únie. Členské štáty EÚ, ktoré nevstúpili do NATO, sú Cyprus, Fínsko, Írsko, Malta, Rakúsko a Švédsko.

 

Možno vás zaujme: Koniec rozdielom v platoch mužov a žien? Európsky parlament prišiel s riešením!

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies