Vstúpi Chorvátsko do schengenu? Ministri vnútra EÚ zhodnotili kritériá

NETKY.SK • 10 December 2021, 07:56 • 2 min
Vstúpi Chorvátsko do schengenu? Ministri vnútra EÚ zhodnotili kritériá

BRUSEL - Chorvátsko je jednou z piatich členských krajín, ktoré ešte nevstúpili do schengenského priestoru, v rámci ktorého je možné voľne cestovať bez kontrol.

slovakia

left justify in out

Ministri vnútra členských krajín EÚ sa vo štvrtok zhodli, že Chorvátsko spĺňa kritériá na členstvo v schengenskom priestore. Informovala o tom agentúra AFP. Ministri po stretnutí uviedli, že Chorvátsko splnilo všetky potrebné podmienky. Rozhodnutie o jeho členstve však prijmú neskôr.

 

img

 

Chorvátsky minister vnútra Davor Božinovič vyjadril s rozhodnutím ministrov spokojnosť, píše agentúra HINA. Chorvátsko vykonalo podľa jeho slov v ostatných rokoch veľa práce v oblasti ochrany svojich vonkajších hraníc a prijímaní potrebných právnych dokumentov.

 

Prečítajte si tiež: Eduard Heger a Joe Biden rokovali o situácii na Ukrajine

 

Slovinský minister vnútra Aleš Hojs, ktorý predsedal štvrtkovému stretnutiu, upozornil, že je to len prvý krok Chorvátska. Vstup tejto krajiny bude mať podľa Hojsa prínos aj pre Slovinsko, pretože hranice medzi týmito dvomi krajinami v takom prípade prestanú platiť. Chorvátsko vstúpilo do Európskej únie v roku 2013. 

 

img

 

Schengenskú dohodu podpísali v luxemburskej v obci Schengen v roku 1985 Belgicko, Francúzsko, Holandsko, Luxembursko a vtedajšia Nemecká spolková republika (NSR). Cieľom bolo postupné uvoľňovanie hraníc a odstraňovanie hraničných kontrol.

 

Možno vás zaujme: VIDEO: Nehodu kamióna neprežilo vyše 50 migrantov

 

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies