Vstup Turecka do EÚ si želá väčšina členských krajín, myslí si turecký minister

NETKY.SK • 1 Január 2018, 11:45 • 2 min
Vstup Turecka do EÚ si želá väčšina členských krajín, myslí si turecký minister

ANARA - Tak kde to teda viazne? Vstup Turecka do Európskej únie totiž podľa šéfa tureckej diplomacie Mevlüta Čavušoglu podporuje väčšina jej členských štátov.

slovakia

left justify in out

"Ak sa EÚ rozhodne Turecko neprijať, je to jej vec. Ale ja vidím, že turecké členstvo stále podporujú mnohé krajiny," povedal turecký minister v rozhovore pre agentúru DPA. Proti je podľa neho len niekoľko členských štátov EÚ, ako sú Nemecko, Rakúsko a v poslednej dobe aj Dánsko.

 

Čavušoglu pritom odmietol úvahy o prípadných iných spojenectvách, ktoré by Turecko muselo hľadať po odmietnutí zo strany EÚ. "Rusko nepredstavuje alternatívu k Západu," vyhlásil v tejto súvislosti. Pre Ankaru podľa neho stále zostáva cieľom plné členstvo Turecka v Európskej únii.

 

Minister tiež vyjadril očakávanie, že v priebehu roka 2018 dôjde k zlepšeniu vzťahov medzi Ankarou a Berlínom. Zdôraznil pritom, že Turecko nemá s Nemeckom žiaden problém, avšak Nemecko má podľa neho problém s Tureckom. V tejto súvislosti sa posťažoval na to, že je v mnohých krajinách je v súčasnosti populárne kritizovať tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana.

 

Čavušoglu v rozhovore, ktorý poskytol v Ankare, pripustil, že represie po vlaňajšom neúspešnom pokuse o štátny prevrat poškodili obraz Turecka v zahraničí. Ubezpečoval však, že Turecko sa nestalo diktatúrou a že po normalizácii situácie dôjde v krajine k zrušeniu výnimočného stavu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Filin
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies