Vstup Slovákov na ME s 11 štartujúcimi v utorkovom programe

NETKY.SK • 27 Júl 2010, 07:22 • 2 min
Vstup Slovákov na ME s 11 štartujúcimi v utorkovom programe

Vstup Slovákov na ME s 11 štartujúcimi v utorkovom programe

slovakia

left justify in out

Na 20. ME atlétov v Barcelone už úvodný deň bude v utorok skúškou ohňom pre slovenských atlétov. Z 19-člennej výpravy sa ich vyše polovica, rovných jedenásť predstaví vo svojich disciplínach, v chôdzi na 20 km budú už Matej Tóth a Anton Kučmín bojovať o prvú zo 47 medailových kolekcií.
Chodecká dvadsiatka bude špecifická len kilometrovým okruhom, čo pri zaužívanom dvojkilometrovom poriadne zatočí štartujúcim hlavy. Na trať sa vydá 27 chodcov už ráno o 8.05 na čele s tohtoročnými tabuľkovo najrýchlejšími Talianom Schwazerom a Rusom Jemelianovom, jedinými so sezónnymi maximami pod 1:20 h.
Trojica slovenských kladivárov (Charfreitag, Konopka, Lomnický) sa bude usilovať v kvalifikácii hlavne o limit 75,50 na priamy postup do finále. V rozbehoch na 400 m sa predstaví Peter Žňava v treťom z piatich, medzi siedmimi štartujúcimi má zabehnutý piaty sezónny výkon, do semifinále sa postupuje podľa kľúča štyria najlepší plus štyria s výkonmi. V kvalifikácii diaľkárok bude pre J. Velďákovú a Medgyesovú smerodatných 665, ktorými sa postupuje priamo do finále. V skoku do výšky si Peter Horák môže zažiadať o bezrpoblémový postup do finále výkonom 228 cm. Ťažkú úlohu má Lucia Klocová, z rozbehov na 800 m sa postupuje priamo do finále na základe kľúča dve plus dve s časmi a Klocová v druhom bude bude čeliť trom v tejto sezóne rýchlejším, Britke Meadowsovej, Ukrajinke Krevsunovej a Ruske Kľukovej. Utorňajší program slovenských atlétov zavŕši v kvalifikácii trojskokanov Dmitrij Vaľukevič, limit na finále má hodnotu 16,75.
Od Mateja Tótha si sľubuje blízke okolie veľa, podľa základného cieľa umiestenie v najlepšej šestke. Po triumfe na Svetovom pohári v mexickom Chihuahua jeho meno zarezonovalo vo svete, na ME si však zvolil kratších 20 km a na nich dosiahol v sezóne 'iba' čas štyri sekundy nad 1:22 h. Navyše ho pribrzdilo nepríjemné zranenie. "Bola to špecifická situácia, prvýkrát som sa zranil takto tesne pred vrcholom," povedal. "Na pretekoch v Krakove som odstúpil po zranení zadného stehenného svalu, musel som pauzovať, rehabilitovať, rozchádzal som sa v Tatrách. Postupne, hlavne na sústredení v St. Moritzi som sa už dostal do tempa a začal si veriť."
Matej Tóth, 6. na predchádzajúcich ME v Göteborgu, presne vie, čo na neho na dvadsiatke čaká. "Pôjde sa rýchlo, na taktizovanie čas nebude, prvoradé bude držať sa s najlepšími, no nie za každú cenu. Treba vydržať s tempom a v závere si to rozdať. Okruh nepoznám, je kilometrový, čo mi vyhovuje, sprehľadňuje sa tým priebeh. Pozor si bude treba dať na ostré obrátky, aby nedošlo k nejakému zraneniu."
Matej Tóth sa horúčavy neobáva. "Už som si navykol, keď je forma, dokážem šliapať v hocijakom počasí. V Európe bolo teplo, všetci sme si naň ako-tak navykli, navyše štart je v chladnejšom ráne."
Anton Kučmín v role nováčika veľké oči na chodeckej dvadsiatke nemá. "Do 18. miesta sa určite vynasnažím skončiť, aj lepšie, na výkone mi nezáleží. Sily si musím rozložiť, no na dvadsiatke sa nedá veľmi špekulovať. V Dukle, v novom klube, sa zlepšujem, forma rastie, aj výkonnosť."
Výškar Peter Horák zatiaľ v sezóne uspokojil len splneným limitom. "Dosiahol som ho však ojedinele, iba raz 225, to je málo, trochu ma však uspokojili posledné výkony. Čakám na výborný skok, dúfam, že príde práve teraz. V Barcelone som skákal vlani ešte na starom olympijskom povrchu, pred dvoma týždňami som si skúsil nový a sedel mi, len tesne som zhadzoval 225. Vtedy som si povedal, že si po ne prídem na európsky šampionát."
Radovan Mišík, tréner Petra Horáka, síce v oficiálnej výprave nefiguruje, no vďaka klubu nebude chýbať. Napriek tomu, že s ortézou na nohe sa môže pohybovať len s barlami. "Verím, že sa podarí Peťovi postupový skok. Lekári mi dovolili vycestovať, teším sa na Barcelonu, aj preto, že mám vysoké očakávania. Chceme obaja finále, to je jednoznačné. Peťovi na mítingu v Barcelona zachutila, takže prečo nie, sme optimisti, je to otázka jednych pretekov."
Jana Velďáková myslí nielen na seba v diaľke, ale aj na svoju dvojičku Danu v trojskoku. Zaželala si hlavne jedno: "Keby sme obe boli vo finále. Ja si trúfam na 670 a niečo k tomu pridať, mám na takéto výkony, aj keď v sezóne som najviac dopadala na 650 až 655. Na ideálny skok čakám, ak sa trafím, poletím ďaleko. Technicky mi to dosiaľ nešlo, ani rozbehovo. Snívam o švihovej nohe, ktorá ma poženie do výšky, snívam o optimálnej rýchlosti v rozbehu, o presnom odraze a bezchybne zvládnutom doskoku. Španielsko je pekná krajina, chodievame na sústredenia do Benidormu, inak barcelonský podklad s mondom som si osobne neskúsila."    

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona