Vstup do vlády podmiene Most-Híd riešením schránkových firiem

NETKY.SK • 7 Máj 2015, 11:54 • 2 min
Vstup do vlády podmiene Most-Híd riešením schránkových firiem

BRATISLAVA – Podmienkou strany Most-Híd na vstup do vlády po voľbách v marci 2016 bude podľa predsedu Mosta-Híd Bélu Bugára dostatočné riešenie problému schránkových firiem.

slovakia

left justify in out

Bugár považuje navrhnutú novelu zákona o verejnom obstarávaní, o ktorej rokuje parlament za nedostatočnú a zlú, lebo ponecháva schránkam príliš veľký priestor zostať napojenými na peniaze z verejných zdrojov. „Smer dokazuje, že nemá reálny záujem vyriešiť tento problém. Schránkové firmy sú totiž symbolom pôsobenia vládnej strany Smer,“ vyhlásil Bugár dnes v rozhovore pre agentúru SITA. To, že predstavitelia Smeru nedržia slovo, už podľa Bugára musíme brať ako fakt. „Vláda predložila do parlamentu návrh, ktorý nespĺňa všetky štyri body uznesenia prijatého aj poslancami Smeru. Vôbec ma neprekvapuje, že tak konajú bez náležitého vysvetlenia a bez skutočného dôvodu na zmenu,“ doplnil Bugár. Podľa neho bude jednou z úloh novej vlády, ktorá vznikne po budúcoročných voľbách, vyriešenie tohto problému. „Ak bude Most-Híd jej súčasťou, prijatie účinného zákona proti schránkam bude podmienkou našej účasti v nej,“ dodal.


Na Slovensku len 20% verejných zdrojov ide podľa podpredsedníčky Mosta-Híd Lucie Žitňanskej cez verejné obstarávania, zostávajúcich 80% nie, čiže schránkové firmy budú mať k nim prístup aj po prijatí tohto zákona bez zmeny. Podľa nej bude zákon neúčinný, pokiaľ register konečných užívateľov výhod nebude rozšírený na všetky oblasti nakladania s verejnými financiami, nielen na verejné obstarávanie. „Je to napríklad predaj štátneho majetku, či povinné poistenie. Inak sa nedozvieme, kto stojí za poisťovňou Dôvera alebo za výberom mýta, či ďalšími veľkými zákazkami Ficovej vlády,“ vysvetlila potrebu rozšírenia registra na ďalšie oblasti podpredsedníčka Lucia Žitňanská pre agentúru SITA. „Možno až vďaka Širokému a Váhostavu sa verejnosti naplno ukázalo, aký sofistikovaný systém schránky predstavujú a aké pofidérne hry umožňujú svojim majiteľom hrať. V prípade Váhostavu máme dokonca problém zistiť, kto je dlžník a kto veriteľ a kto koho záujmy vlastne zastupuje,“ doplnila Žitňanská. Zároveň odmieta výhovorky predstaviteľov Smeru na technické problémy takejto zmeny. „Smer sa podľa nás až príliš zahráva s trpezlivosťou občanov, ale je to ich zodpovednosť,“ dodala Žitňanská.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona