Vstup do národných parkov bude aj naďalej bezplatný

NETKY.SK • 21 September 2013, 18:48 • 2 min
Vstup do národných parkov bude aj naďalej bezplatný

BRATISLAVA - Podľa rezortu životného prostredia sa žiadne plošné spoplatňovanie vstupu do národných parkov nepripravuje.

slovakia

left justify in out

Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR ani Štátna ochrana prírody (ŠOP) nepripravujú podľa hovorcu envirorezortu Maroša Stana žiadne plošné spoplatňovanie vstupu do národných parkov alebo chránených území vrátane Tatranského národného parku. "V praxi to pre pripravovanú zonáciu vo viacerých lokalitách ani nie je možné," poznamenal pre TASR.

Ako povedal, vyberať vstupné je možné už roky a podľa súčasnej legislatívy by bol poplatok príjmom Environmentálneho fondu. Novela zákona o ochrane prírody, ktorou by sa v pondelok 23. septembra mala zaoberať tripartita, po novom stanovuje, že poplatok bude príjmom Štátnej ochrany prírody.

V súčasnosti podľa Stana vyberá poplatok len samospráva v Slovenskom raji a tento príjem je príjmom samosprávy. "Pripravovaná novela len umožní, aby bol prípadný poplatok príjmom Štátnej ochrany prírody. Tá momentálne vyberá vstupné len do jaskýň vo svojej správe," doplnil Stano.

Riaditeľ ŠOP SR Milan Boroš zatiaľ na otázku, či plánujú zavádzanie nejakých nových poplatkov, neodpovedal.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies