Všetky španielske parlamentné strany sú proti plánovanej dohode EÚ-Turecko

NETKY.SK • 16 Marec 2016, 18:04 • 2 min
Všetky španielske parlamentné strany sú proti plánovanej dohode EÚ-Turecko

MADRID - Všetky španielske parlamentné strany odmietajú plánovanú dohodu EÚ-Turecko týkajúcu sa migračnej krízy.

slovakia

left justify in out

Úradujúci premiér krajiny Mariano Rajoy bude kritický postoj politických síl krajiny k dohode tlmočiť na blížiacom sa dvojdňovom summite v Bruseli. Informovala o tom dnes tlačová agentúra DPA s odvolaním sa na tamojšie médiá.

 

Monarchia na Pyrenejskom polostrove patrila doteraz k stúpencom utečeneckej politiky nemeckej spolkovej kancelárky Angely Merkelovej. V Madride však na odpor naráža teraz predovšetkým plánovaný odsun utečencov z Grécka do Turecka.

 

Španielske politické strany, odbory a rôzne spoločenské organizácie vyzvali na dnešný večer na protestné zhromaždenia proti plánovanému paktu Bruselu a Ankary. Laureát Nobelovej ceny za literatúru Mario Vargas Llosa z Peru, žijúci v Španielsku, označil túto plánovanú dohodu za "hanbu", proti ktorej by sa malo s maximálnou energiou bojovať.

 

Šéf španielskej diplomacie José Manuel García-Margallo už pred dvoma dňami na zasadnutí Rady EÚ pre zahraničné veci v Bruseli vyjadril obavy, že pripravovaná dohoda je v rozpore s medzinárodným a európskym právom.

 

"Tento návrh sa nám zdal od začiatku, z pohľadu vlády, neprijateľný," zdôraznil španielsky minister zahraničných vecí. Spresnil, že Madrid podporí iba takú dohodu, ktorá je "koherentná, kompatibilná" a ktorá rešpektuje medzinárodné právo a práva ľudí, prinútených na útek z vlasti.

 

García-Margall sa netajil, že za "obzvlášť problematické" považujú v Španielsku najmä "hromadné vyhosťovanie" migrantov z krajín EÚ. Každý, kto dorazí na európsku pôdu, by podľa jeho slov mal dostať možnosť požiadať o azyl, pričom žiadosti o právnu ochranu by mali byť posudzované individuálne a s právom na odvolanie.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies