Všetky sestry a väčšina lekárov žilinskej fakultnej nemocnice v piatok stiahne výpovede

NETKY.SK • 17 Apríl 2015, 06:59 • 2 min
Všetky sestry a väčšina lekárov žilinskej fakultnej nemocnice v piatok stiahne výpovede

ŽILINA – Desať lekárov interného oddelenia aj 64 zdravotných sestier z jednotiek intenzívnej starostlivosti žilinskej fakultnej nemocnice v piatok stiahnu výpovede.

slovakia

left justify in out

S vedením nemocnice sa vo štvrtok večer po jedenásťhodinovom rokovaní dohodli na zlepšení hygienických podmienok na internom oddelení i na čerpaní či preplácaní nadčasových hodín sestier. Podľa riaditeľa žilinskej fakultnej nemocnice Pavla Drugaja všetky požiadavky sestier aj lekárov sú pre nemocnicu prijateľné. Odboroví predáci zdravotníkov sa zhodujú, že dohodnuté podmienky sú pre nich výhodné.


Vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou Žilina dalo v piatok 20. marca hromadnú výpoveď 25 zdravotných sestier z centrálnej Jednotky intenzívnej starostlivosti (JIS) a v pondelok 23. marca sa k nim pridalo ďalších 39 sestier z oddelenia ARO, traumatologickej JIS a internej JIS. Ako dôvod uviedli vyčerpanosť pre množstvo nadčasových hodín. V reakcii na piatkovú hromadnú výpoveď 25 sestier centrálnej JIS riaditeľ nemocnice Štefan Volák pohrozil, že ak nebude mať dosť sestier, centrálnu JIS zatvorí a intenzívnu starostlivosť o pacientov vráti na jednotlivé oddelenia. Minister zdravotníctva Viliam Čislák v sobotu 21. marca vyzval riaditeľa Štefana Voláka, aby prijal osobnú zodpovednosť za vzniknutú situáciu. Riaditeľ Volák túto výzvu prijal a odstúpil.


Koncom februára dalo štrnásť z 19 lekárov interného oddelenia žilinskej fakultnej nemocnice výpoveď pre nedostatok lôžok a zlé hygienické podmienky na oddelení. Primár ukončil pracovný pomer dohodou. Lekári, ktorým od 27. februára plynie dvojmesačná výpovedná lehota, poslali žiadosť o urgentné riešenie situácie aj ministrovi zdravotníctva, regionálnemu úradu verejného zdravotníctva a tiež prezidentovi Andrejovi Kiskovi. Lekári sa sťažovali na preplnené a zle vybavené oddelenie. Desiati lekári v piatok výpovede stiahnu, jedna lekárka tak už urobila skôr, ďalší traja z nemocnice definitívne odišli.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies