Všetky krajiny EÚ odvolajú svojich veľvyslancov z Bieloruska

NETKY.SK • 29 Február 2012, 07:53 • 2 min
Všetky krajiny EÚ odvolajú svojich veľvyslancov z Bieloruska

Všetky krajiny EÚ odvolajú svojich veľvyslancov z Bieloruska - Politika Vlády členských krajín Európskej únie sa rozhodli odvolať svojich veľvyslancov z Bieloruska na konzultácie do ich metropol. Ide o spoločný protest voči tomu, že Minsk odvolal svojich

slovakia

left justify in out

img

Vlády členských krajín Európskej únie sa rozhodli odvolať svojich veľvyslancov z Bieloruska na konzultácie do ich metropol. Ide o spoločný protest voči tomu, že Minsk odvolal svojich diplomatických zástupcov z Bruselu a Varšavy, oznámila dnes večer šéfka zahraničnej politiky EÚ Catherine Ashtonová.
      Všetky členské štáty EÚ okrem toho predvolajú bieloruských veľvyslancov na svoje ministerstvá zahraničných vecí, uviedla Ashtonová vo vyhlásení.
      EÚ dnes schválila nové sankcie na Bielorusko. Únia pridala 21 sudcov a predstaviteľov polície na zoznam vyše 200 osôb, ktoré majú zakázané cestovať do krajín EÚ pre obvinenia z porušovania ľudských práv za vlády bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka. Osoby a firmy na zozname majú tiež zmrazené aktíva vo finančných inštitúciách v únii.
      Bielorusko v reakcii požiadalo veľvyslancov EÚ a Poľska, aby opustili krajinu, a odvolalo svojich veľvyslancov z Bruselu a Varšavy. Bieloruské ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že Minsk zamietne vstup na územie krajiny osobám z únie, ktoré podporovali zavedenie reštrikčných opatrení, a že v prípade pokračujúceho nátlaku podnikne Bielorusko ďalšie nekonkretizované opatrenia.

Zdroj: TASR/DPA, Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies