Všetky kraje majú svojho predsedu

NETKY.SK • 24 November 2013, 11:58 • 2 min
Všetky kraje majú svojho predsedu

BRATISLAVA - Po druhom kole krajských volieb majú svojho predsedu vo všetkých samosprávnych krajoch.

slovakia

left justify in out

V Bratislavskom kraji zvíťazil Pavol Frešo (SDKÚ-DS), v Trnavskom kraji uspel Tibor Mikuš (NEKA). Predsedom Nitrianskeho kraja zostane Milan Belica (Smer-SD), v Banskobystrickom kraji sa stal novým predsedom Marian Kotleba (ĽSNS) a v Košickom kraji zostáva v kresle predsedu Zdenko Trebuľa (Smer-SD). Voliť prišlo v sobotu 17,29 percenta voličov, oznámila na tlačovej besede Ústredná volebná komisia.

V prvom kole, ktoré sa konalo v sobotu 9. novembra, ľudia zvolili predsedu Trenčianskeho kraja, kde zvíťazil Jaroslav Baška (Smer-SD). V Žilinskom kraji pozíciu obhájil Juraj Blanár (Smer-SD), tretím víťazom prvého kola bol Peter Chudík (Smer-SD) v Prešovskom kraji.

V druhom kole volieb mohlo prísť voliť 2 771 648 ľudí, obálok vydali napokon 479 370, počet odovzdaných obálok bol 479 252. Najvyššia volebná účasť bola v Banskobystrickom kraji (24,61 percenta). V Bratislavskom kraji prišlo voliť 17,89 percenta voličov, v Trnavskom kraji možnosť voliť využilo 17,28 percenta, v Nitrianskom kraji prišlo k urnám 15,52 percenta voličov a volebná účasť v Košickom kraji dosiahla úroveň 12,21 percenta.

V Bratislavskom kraji zvolilo Pavla Freša 74,24 percenta voličov, dostal 74 132 hlasov. Jeho protikandidátku Moniku Flašíkovú Beňovú podporilo 25 714 voličov (25,75 percenta). Staronový predseda Trnavského kraja Tibor Mikuš získal v druhom kole podporu 48 358 voličov (60,26 percenta). Druhý kandidát József Berényi tu získal 31 884 hlasov (39,73 percenta). V Nitrianskom kraji 55,61 percenta voličov podporilo súčasného predsedu kraja Milana Belicu, získal tak 50 071 hlasov. Neúspešný kandidát Tomáš Galbavý mal podporu 39 958 voličov (44,38 percenta). Nového predsedu Banskobystrického kraja Mariana Kotlebu volilo 71 397 voličov, čo znamená 55,53 percenta hlasov. Doterajší predseda Vladimír Maňka dostal 57 164 hlasov (44,46 percenta). V Košickom kraji si zotrvanie súčasného predsedu Zdenka Trebuľu želalo 39 970 voličov (53,07 percenta). Kandidátovi Rudolfovi Bauerovi vyjadrilo podporu 35 339 voličov (46,92 percenta).

Ústredná volebná komisia sa v sobotu zaoberala 13 podnetmi. Ako informoval predseda komisie Štefan Škrabák (KSS), išlo najmä o telefonické podnety o porušení volebného moratória, väčšinu vyhodnotili ako nepreskúmateľné. „Jeden podnet bol zo Senice, ktorý som postúpil volebnej komisii kraja,“ povedal Škrabák. Následne bola podľa jeho slov na námestí v Senici vypnutá obrazovka. Podľa zapisovateľky Ústrednej volebnej komisie Evy Chmelovej sa voľby uskutočnili bez problémov. Výsledky druhého kola spracovávalo 500 pracovníkov Štatistického úradu SR, ktorí použili 420 počítačov a 180 tlačiarní, informovala predsedníčka Štatistického úradu SR Ľudmila Benkovičová.

Polícia preveruje tri podnety, ktorá dostala v súvislosti s druhým kolom. Jeden zaznamenali v deň volieb a dva počas minulého týždňa. Všetky tri sa týkajú Košického kraja. V prvom prípade občan oznámil podozrenie, že bolo možné kupovať hlasy od približne dvesto ľudí po päť eur. „Zaoberáme sa tým a preverujeme to,“ povedal viceprezident Policajného zboru Ľubomír Ábel. Druhý prípad sa týka podozrení z poškodzovania cudzích práv, kde jeden z kandidátov podal trestné oznámenie, údajne sa na internete šírili o ňom nepravdivé informácie. Polícia tiež preveruje možné marenie volieb, údajne niekto mobilom rozposielal informácie, ktoré mohli ovplyvňovať volebné výsledky. Počas volebnej soboty neriešili policajti žiadnu mimoriadnu udalosť, ani hromadné narúšanie. „V deň volieb bol zaznamenaný jeden priestupok a bol vyriešený dohovorom na mieste,“ dodal Ábel.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies