Polícia: Obvinenia OĽaNO-NOVA dehonestujú prácu kriminalistov, všetky kauzy sa riadne vyšetrujú

NETKY.SK • 6 Apríl 2016, 16:44 • 2 min
Polícia: Obvinenia OĽaNO-NOVA dehonestujú prácu kriminalistov, všetky kauzy sa riadne vyšetrujú

BRATISLAVA - Vedenie Policajného zboru (PZ) SR žiada poslancov NR SR Daniela Lipšica a Igora Matoviča (obaja OĽaNO-NOVA), aby prestali dehonestovať prácu vyšetrovateľov Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) v snahe zviditeľniť sa v médiách.

slovakia

left justify in out

Prezídium PZ takto reaguje na dnešnú tlačovú konferenciu poslancov, podľa ktorých si orgány činné v trestnom nerobia svoju prácu.

 

"Všetky kauzy polícia riadne vyšetruje a vo všetkých sa koná. NAKA v posledných rokoch obvinila z korupcie alebo z porušovania povinností pri správe majetku, machináciách pri verejnom obstarávaní a poškodzovania finančných záujmov Európskych spoločenstiev desiatky ľudí. Medzi obvinenými sú traja bývalí ministri, osem sudcov, deväť prokurátorov, 23 primátorov a starostov, desať poslancov samosprávy, 33 lekárov a desať vysokoškolských pedagógov," uviedlo vedenie polície vo vyhlásení.

 

Viaceré prípady už boli podľa polície odovzdané prokuratúre s návrhom na podanie obžaloby. Polícia pripomína, že v roku 2014 bolo v rámci organizovaného zločinu vznesených 321 obvinení členom 51 organizovaných skupín a 20 obvinení členom troch zločineckých skupín, dokopy bolo obvinených 929 osôb.

 

V roku 2015 bolo v rámci organizovaného zločinu vznesených 162 obvinení členom 36 organizovaných skupín a 63 obvinení členom piatich zločineckých skupín, a dokopy bolo obvinených 857 osôb. "V rámci činnosti daňovej kobry policajti NAKA zachránili štátnemu rozpočtu SR na nevyplatenej neoprávnene vyžiadanej vratke DPH skoro 54 miliónov eur a v rámci prípadov riešili celkovú škodu vo výške 289 miliónov eur," uviedlo oddelenie komunikácie a prevencie kancelárie prezidenta Policajného zboru.

 

Poslanci dnes avizovali, že predložia návrh novely Ústavy SR o zriadení vyšetrovacích výborov parlamentu. Je to podľa nich jediná schodná cesta, ako riešiť kauzy, keď si orgány činné v trestnom konaní nerobia svoju prácu.

 

"Káuz je veľa, sú ľahko zdokumentovateľné, ale orgány nekonajú. Takéto vyšetrovacie výbory existujú aj v iných krajinách, môžu si predvolávať svedkov. Tí musia prísť a vypovedať pod prísahou, pričom zistenia výborov sú použiteľné v rámci vyšetrovania. Výbory nemôžu obžalovať ani odsúdiť, ale môžu kauzu otvoriť a reálne ju vyšetrovať," vysvetlil Lipšic s dôvetkom, že podľa ich návrhu bude môcť iniciovať zriadenie vyšetrovacieho výboru na konkrétu kauzu minimálne 50 poslancov, pričom vo výbore bude paritné zastúpenie koalície aj opozície.

 

Lipšic oznámil zámer predložiť novelu ústavy po tom, ako dnes do viacerých redakcií prišiel list bývalej zamestnankyne Finančnej správy (FS) SR, ktorá opisuje, čo sa dialo v už medializovanom prípade preverovania údajne neoprávnene vyplatenej vratky DPH podnikateľovi Ladislavovi Bašternákovi. "Národná kriminálna agentúra (NAKA) preverovala podnet FS, že prišlo k daňovému úniku vo výške dva milióny eur. NAKA to odmietla. Štandardný postup je, že štát v zastúpení FS podá voči takémuto rozhodnutiu sťažnosť. FS však voči tomuto rozhodnutiu NAKA nikdy sťažnosť nepodala," povedal Lipšic.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies