Všetky jadrové zariadenia na Slovensku sú stále bezpečné

NETKY.SK • 5 September 2017, 12:31 • 2 min
Všetky jadrové zariadenia na Slovensku sú stále bezpečné

BRATISLAVA - Všetky jadrové zariadenia na Slovensku sú aj v tomto roku bezpečné a spoľahlivo prevádzkované. Pre portál vEnergetike.sk to uviedla hovorkyňa Úradu jadrového dozoru SR Zuzana Hosťovecká.

slovakia

left justify in out

Dozorný orgán vykonal v prvom polroku tohto roka 70 plánovaných kontrol, z ktorých 40 bolo už aj ukončených. „Všetky ukončené inšpekcie skončili záznamom, čiže bez negatívnych zistení,“ dodala Hosťovecká.

Okrem plánovaných inšpekcií úrad vykonal aj jedenásť neplánovaných kontrol. „V dvoch prípadoch bude potrebné nariadiť opatrenia na odstránenie zistených nedostatkov v oblasti dodržiavania dokumentácie systému manažérstva kvality a dodržiavania prevádzkovej dokumentácie,“ doplnila Hosťovecká.

 

Inšpektori v prvom polroku tohto roka v troch prípadoch taktiež skontrolovali spôsob vykonania akceptačných preberacích skúšok priamo u výrobcov vybraných zariadení pre stavbu Mochovce 34. „Pri týchto kontrolách neboli nedostatky zistené,“ uviedla hovorkyňa Úradu jadrového dozoru SR.

Ak by dozorný orgán zistil nedostatky, môže uložiť prevádzkovateľovi povinnosť znížiť výkon alebo až úplne pozastaviť prevádzku jeho zariadenia. Taktiež môže udeliť pokutu, odobrať povolenie na prevádzku alebo odobrať preukaz odbornej spôsobilosti.

 

V minulom roku úrad neudelil žiadnu pokutu, odobral jeden preukaz odbornej spôsobilosti, vystavil šestnásť protokolov z inšpekcií, prerušil 44 a zastavil deväť správnych konaní vo veci vydávania rozhodnutí v oblasti jadrovej bezpečnosti. „Za prvý polrok tohto roka neboli udelené žiadne pokuty,“ konštatovala Hosťovecká.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies