Všetko o pitnom režime

NETKY.SK • 7 Október 2017, 07:33 • 2 min
Všetko o pitnom režime

BRATISLAVA - Pitný režim je slovné spojenie, ktoré už v dnešnej dobe poznajú aj deti. Leto už je síce za nami, ale to neznamená, že by ste teraz mali piť menej. Viete čo piť, koľko toho denne vypiť aby ste neubližovali svojmu telu?

slovakia

left justify in out

Človek môže žiť aj týždne bez jedla, bez tekutín sa však zaobíde maximálne pár dní. Osudnou sa nám môže stať už strata 20% objemu telesnej vody. Na druhú stranu, nadmerný pitný režim môže byť z dlhodobého hľadiska pre organizmus extrémnou záťažou. 

 

Čo je málo a čo už naopak zbytočne veľa? A čo ďalšie ste ešte nevedeli o pitnom režime?

Dehydratácia organizmu je nebezpečný stav, pri ktorom telu chýba vlaha. Dehydratácia je najväčším rizikom pre staršie a choré osoby a pre malé deti. Ako spoznáte dehydratáciu organizmu? Prejavuje sa apatiou, slabosťou, poklesom krvného tlaku, prichádzajú bolesti hlavy, mdloby. Ak dlhodobo zabúdate piť môže dochádzať ku vzniku obličkových a močových kameňov, v ťažkých prípadoch potom dochádza k poruchám funkcie obličiek, zvýšené riziko infekcií močových ciest, zápalu slepého čreva, ochorenia srdca a ciev.

 

Zásadou správneho pitného režimu je prijímať tekutiny postupne - v menších dávkach a v priebehu celého dňa (piť by sme už nemali zhruba 2 hodiny pred spaním). Príjem veľkého množstva tekutín naraz je pre zdravie tá najhoršia možná kombinácia. Ideálne by ste mali mať vždy pri ruke fľašu s vodou alebo minerálkou a popíjať priebežne celý deň.

Druhou chybou je piť až vo chvíli, keď sa o slovo hlási smäd. Pocit smädu, sprevádzaný suchom v hrdle a ústach je signálom, že sme zašli príliš ďaleko. Trpia naše obličky, močový systém i srdce.

 

obrazok

 

Ak hľadáte odpoveď na otázku, či pijete dostatočne, mnohé vám môže prezradiť aj obyčajný moč. Ako často chodíte na toaletu a akú farbu má váš moč? Ak je svetlo žltý až číry a bez zápachu, je to dobré znamenie. Naopak tmavý moč produkovaný v malom množstve upozorňuje na to, že váš pitný režim nie je v poriadku.

 

Odborníci uvádzajú 1,6 l tekutín pre ženy a 2 l pre mužov. Avšak pozor: reč je o zdravých jedincoch vykonávajúcich priemernú fyzickú aktivitu.

Do pitného režimu patrí tiež voda ukrytá v potravinách: ovocie, zelenina, polievky, podľa nových pravidiel aj tekutiny z kávy a čaju možno do pitného režimu zahrnúť.


Smäd najlepšie zaženieme obyčajnou vodou. Ak máte dobrú vodu z vodovodu, dávajte jej prednosť pred vodou v plastových fľašiach, ktorá je síce kvalitná a čistá, ale môžu sa do nej uvoľňovať z obalu toxické látky. Kohútiková voda je lacnejšie, ale veľakrát obsahuje nadbytok chlóru, pesticídov, niekedy aj hormónov. Riešením môžu byť filtračné kanvice, ktoré sú dnes už veľmi ľahko dostupné.

Naproti skupinám ľudí, ktorých príjem tekutín je žalostný, existuje skupina tých, ktorí to s pitným režimom zámerne preháňajú. Jedná sa o druh závislosti, ktorá jedinca núti piť čo najviac vody pretože verí, že je to zdraviu prospešné. Dlhodobý nadmerný prísun tekutín ale extrémne zaťažuje obličky i srdce, navyše sa môže prejaviť aj intoxikácia vodou.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies