Všetko čo potrebujete vedieť o Giro d'Italia 2020

NETKY.SK • 2 Október 2020, 15:38 • 2 min
Všetko čo potrebujete vedieť o Giro d'Italia 2020

MONREALE - V sobotu (3. októbra) odštartuje 103. ročník cyklistických pretekov Giro d'Italia okolo Talianska na Sicílii krátkou 15 kilometrovou individuálnou časovkou. Medzi 176 jazdcami sa premiérovo predstaví aj náš fenomenálny jazdec Peter Sagan s tímom Bora-Hansgrohe. Víťaz Tour de France Tadej Pogačar (UAE Team Emirates) sa na Giro nezúčastní.

slovakia

left justify in out

Giro d'Italia je jedna z troch Grand Tour v cyklistickom kalendári. Už tradične sa považuje za najťažšiu z hľadiska nastúpaných výškových metrov, ktoré musia pretekári zdolať.

 

Tohtoročné preteky organizátori presunuli z dôvodu pandémie na jesenný termín, pričom sa očakáva že budú výrazne ovplyvnené nepriaznivým počasím. Fanúšikom cyklistiky ostáva dúfať, že sa Giro dočká svojho záveru v Miláne a preteky nenaruší pandémia koronavírusu.  

 

Mohlo by vás zaujímať: GIRO: Už v sobotu odštartuje druhá najväčšia Grand Tour, Sagan sa na štart veľmi teší

 

Trasa a najzaujímavejšie etapy

V tomto ročníku na jazdcov čaká 3498 kilometrov (na Tour de France 3470 km) v celkovo 21 etapách. Pretekári sa musia pripraviť na 7 cieľových stúpaní, 3 individuálne časovky a legendárny priesmyk Passo dello Stelvio18. etape, ktorá bude divácky veľmi atraktívna.  

 

img

 

V 3. etape na Sicílii budú musieť pretekári zdolať cieľové stúpanie na vyhasnutej sopke Etna. Odborníci za najťažšiu označili 20. etapu v ktorej jazdci na bicykli prejdú 198 kilometrov a nastúpajú 5300 výškových metrov.

 

Z pohľadu slovenského fanúšika bude veľmi zaujímavá 11. etapa (14. októbra) s finišom v turistickom letovisku Rimini. Jazdci v nej najazdia 182 kilometrov po pobreží, v ktorej bude Peter Sagan veľkým favoritom na víťazstvo.

 

img

 

Kandidáti na celkové víťazstvo

Líder poradia Giro d'Italia si oblečie ružový dres a medzi favoritmi sa skloňujú najmä mená ako Geraint Thomas z tímu Ineos, Simon Yates z ‎Mitchelton–Scott, Jakob Fuglsang z Astana Pro Team a domáci pretekár Vincenzo Nibali z  ‎Trek–Segafredo.

 

Modrý dres získa najlepší vrchár spomedzi všetkých cyklistov. Biely si odnesie najvyššie postavený jazdec v celkovom poradí do 25 rokov.

 

Súvisiaci článok: Peter Sagan sa ako jediný člen Bory predstaví po Tour de France aj na Gire

 

Saganove ambície
Slovenských fanúšikov bude najviac zaujímať boj o cyklamenový dres, čo je obdoba zeleného dresu z Tour de France, o ktorý určite zabojuje Peter Sagan.

 

img

 

Jeho najväčšími súpermi budú v tomto roku ťažko zdolateľný Arnaud Démare (Groupama -FDJ), ďalej Fernado Gaviria (UAE Team Emirates) a Michael Matthews (Team Sunweb).

 

Predpokladá sa, že Petra Sagana uvidíme na čele pelotónu až v 11-tich etapách, pričom k favoritom na víťazstvo bude patriť minimálne v 6-tich z nich. Odborníci mu dávajú najväčšie šance na prvenstvo v 2., 6., 10., 11., 12. a 16 etape.

 

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona