Všetci milovníci kávy majú dnes sviatok: 1. októbra oslavujeme Medzinárodný deň kávy

NETKY.SK • 1 Október 2018, 13:11 • 2 min
Všetci milovníci kávy majú dnes sviatok: 1. októbra oslavujeme Medzinárodný deň kávy

Medzinárodný deň kávy má v roku 2018 špecifickú tému, svoju pozornosť sústreďuje na ženy, ktoré sa podieľajú na jej výrobe od samotného pestovania až po prípravu.

slovakia

left justify in out

Medzinárodná organizácia kávy (ICO) sa rozhodla, že tento rok venuje deň kávy ženám. Konkrétne tým, ktoré sa akýmkoľvek spôsobom podieľajú na tom, že si môžete vychutnať šálku svojho obľúbeného nápoja aj vy. ICO by týmto chcela vzdať hold ženám, ktoré do tohto náročného procesu zasahujú. "Chceli sme podčiarknuť spravodlivosť a rovnosť v sektore pestovania a výroby kávy, od zrna až po šálku kávy, čo znamená upozorniť na nich v prospech celku v tomto sektore," uviedla organizácia.

 

img

Zdroj: Pixabay

 

Deň kávy sa oslavuje po celom svete, jednotlivé štáty si na to však zvolili vlastné dni. Napríklad Brazília, ako najväčší svetový producent kávy na svete, ho oslavovala 24. mája. ICO sa však rozhodla v tomto smere všetkých zjednotiť, a tak určila na medzinárodné oslavy čierneho nápoja práve 1. október.

 

Káva obsahuje takmer 200 látok, ktoré mimoriadne prospievajú nášmu telu. Kofeín nás povzbudí, antioxidanty bránia oxidačnému stresu a sú veľmi dobrou prevenciou pred kardiovaskulárnymi ochoreniami, rakovinou ale aj Parkinsonovou a Alzheimerovou chorobou. V neposlednom rade zohráva dôležitú úlohu aj vysoký obsah draslíka a horčíka.

 

img

Zdroj: Pixabay

 

Pitie tohto chutného nápoja je akýsi rituál, niečo, bez čoho si mnohí nevieme predstaviť deň. Prináša nám nielen povzbudenie a dobrú náladu, ale často sa stáva aj prostriedkom nadväzovania nových kontaktov a priateľstiev. Ženy zvyknú hovoriť, že najlepšou terapiou je práve káva s dobrou priateľkou.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies