V hlavnej úlohe tekvica.

NETKY.SK • 31 Október 2023, 12:00 • 2 min
V hlavnej úlohe tekvica.

BRATISLAVA - Viete si predstaviť jeseň bez tekvice? My nie! Túto superzdravú zeleninu môžete v kuchyni pripraviť snáď na tisíc spôsobov! Pochutnajte si na tekvicových semiačkach, doprajte telu zdravé tuky z tekvicového oleja, oslaďte si život s tekvicovým koláčom alebo vyskúšajte tekvicu na slano, v polievke či prípravku.

slovakia

left justify in out

Tekvicová polievka s mrkvou a jablkami

 

Suroviny:

2 lyžice masla, 1 na malé kocky pokrájanú cibuľu, 2 na malé kocky pokrájané mrkvy, 1 na malé kocky pokrájané jablko, 2 šálky upečenej oranžovej tekvice, 1 lyžicu šalvie, 1 šálka smotany na varenie, 3 šálky kuracieho vývaru, soľ a čerstvo pomleté čierne korenie

 

Postup:

Rúru predhrejte na 200°, tekvicu prepoľte, vyberte semienka, ošúpte a pokrájajte na kocky. Dajte do rúry na plechu vystlanom papierom na pečenie, pokvapkajte olivovým olejom a ochuťte soľou a čiernym korením. Pečte kým tekvica nezmäkne, no nemala by sa rozpadávať – približne 20 minút. Nechajte vychladnúť. V hrnci roztopte maslo a opražte cibuľu, mrkvu, jablko, tekvicu a šalviu (okolo 8 až 10 minút). Dajte si pozor, maslo rýchlo prihára. Preložte do mixéra, urobte pyré, ktoré vráťte do hrnca a pridajte vývar. Nechajte 15 minút variť. Následne pridajte smotanu a varte ďalších päť minút tak, aby polievka nezovrela. Nakoniec dochuťte soľou a korením. Máte hotové výživné a zdravé jedlo, ktoré je ideálne v tomto období.

 

img

 

Tekvicové pyré

 

Suroviny:

1 tekvica hókaido, olivový olej, soľ

 

Postup:

Tekvicu ošúpeme a nakrájame a dáme variť , potom osolíme , pridáme olivový olej a pomagáme ako zemiakové pyré.

 

img

 

Plnená tekvica

 

Suroviny: 

1 ks tekvica hokkaido, 150 ml ryža, 400 ml zeleninový vývar, 1 PL olej, 1 ks cibuľa, 2 strúčiky cesnak, 300 g mleté bravčové mäso, 1 PL vegeta, 1 PL sójová omáčka, 60 g tvrdý strúhaný syr, 1 PL nasekaná petržlenová vňať, podľa chuti soľ, mleté čierne korenie

 

Postup:

Ryžu premyjeme, zalejeme zeleninovým vývarom a uvaríme domäkka. Odstavíme ju a necháme vychladnúť. Na rozpálenom oleji speníme nadrobno nakrájanú cibuľu a na plátky nakrájaný cesnak. Pridáme mleté mäso, dochutíme ho soľou, korením, vegetou, sójovou omáčkou a opekáme 10 minút. K mäsu pridáme nasekanú petržlenovú vňať, polovicu syra a uvarenú ryžu. Tekvicu umyjeme, dužinu z nej vydlabeme. Zvnútra ju dochutíme soľou a naplníme mäsovou plnkou. Uložíme ju na plech, podlejeme troškou vývaru a v rúre vyhriatej na 190°C pečieme cca 40 minút. Pred koncom pečenia ju posypeme zvyšným syrom.

 

img

 

Cestoviny s morčacím mäsom a tekvicovou omáčkou

 

Suroviny: 

300 g tekvica, 500 g morčacie prsia, 1 PL olej, 2 ks cibuľa, 2 strúčiky cesnak, 2 PL hladká múka, 200 ml kyslá pochúťková smotana, podľa chuti soľ, mleté čierne korenie, 1 ks citrón, 1 balíček tagliatelle

 

Postup:

Tekvicu ošúpeme, zbavíme jadierok a dužinu nastrúhame. Mäso umyjeme, osušíme a pokrájame na rezančeky. Prudko ho opečieme v panvici na rozpálenom oleji. Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a prelisovaný cesnak. Prilejeme vodu a zmes dusíme cca 5 minút. Potom pridáme tekvicu, dochutíme ju soľou a zmes na miernom ohni dusíme ešte 20 minút. Cestoviny uvaríme podľa návodu na obale. Múku zmiešame so smotanou, vlejeme ju do menšieho kastróla a na miernom ohni za stáleho miešania privedieme do varu. Pridáme citrónovú šťavu a keď omáčka hustne, prelejeme ju k mäsu. Ešte 5 minút dusíme a omáčku s mäsom máme hotovú.

 

img

 

Tekvicové rezy s čokoládovou polevou

 

Suroviny:

3 vajcia, 250 g cukru, 1 vanilkový cukor, 2 lyžičky škorice, 50 g hrozienok, olúpané orechy, 0,02 l oleja, 40 g očistenej nahrubo nastrúhanej tekvice, 350 g polohrubej múky, 1 a pol prášku do pečiva

 

Postup:

Vajíčka vyšľahajte s cukrom do peny, pridajte olej, tekvicu, múku a ostatné prísady a dobre premiešajte. Vypracované cesto nalejte na plech a pečte v predhriatej trúbe asi pol hodiny. Počkajte, kým upečené cesto vychladne a ozdobte ho čokoládovou polevou. Potom nakrájajte na štvorce a dozdobte ich polovicami vlašských orechov, alebo kandizovanými čerešňami.

 

img

 

Prajeme dobrú chuť.

 

Máte vlastné vyskúšané recepty? Budeme radi, ak nám ich pošlete na redakcia@netky.sk a zverejnením sa o ne podelíte s čitateľmi našej stránky.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies