Všestranná Aňa Geislerová patrí k najvýraznejším českým herečkám

NETKY.SK • 16 Apríl 2016, 13:37 • 2 min
Všestranná Aňa Geislerová patrí k najvýraznejším českým herečkám

PRAHA - Populárna česká herečka Anna (Aňa) Geislerová sa v nedeľu 17. apríla dožíva 40 rokov.

slovakia

left justify in out

Zberateľka Českých levov predviedla excelentné herecké výkony v oceňovaných filmoch ako Requiem pro panenku (1991), Želary (2003), Kráska v nesnázích (2006) alebo Nevinnost (2011). Pôvabná rusovláska je autorkou knihy s názvom P.S. (vydal Ikar CZ, 2015), v ktorej ľudsky podáva príbehy zo svojho života spôsobom, aký vôbec nenaznačuje, že sa jedná o médiami ostro sledovanú celebritu.

 

Anna Geislerová známejšia ako Aňa sa narodila 17. apríla 1976 v Prahe vo vtedajšej Československej socialistickej republike (ČSSR) v rodine akademickej maliarky a japanológa. Po absolvovaní základnej školy ju prijali na štúdium herectva na Pražské konzervatórium, štúdium však nedokončila. Odišla do talianskeho Milána, kde sa venovala modelingu. Po návrate do vlasti a prvých skúsenostiach s účinkovaním vo filme sa rozhodla upísať hereckej profesii.

 

Debutovala v komédii Pějme píseň dohola (1990), do povedomia divákov, kritikov i režisérov sa však zapísala obdivuhodným výkonom v psychologickej dráme Filipa Renča Requiem pro panenku (1991). Ďalšiu pôsobivú kreáciu ocenenú prvým Českým levom (1999) predviedla v tragikomédii Návrat idiota (1999). Rovnaké ocenenie v kategórií Najlepší ženský herecký výkon v hlavnej roli (2003) vyniesla Geislerovej romantická dráma Želary (2003), ktorá bola nominovaná aj na prestížneho amerického Oscara ako Najlepší cudzojazyčný film (2004). Filmovú cenu Český lev získala herečka tiež za výkony v snímkach Štěstí (2005), Kráska v nesnázích (2006) a Nevinnost (2011). Popýšiť sa môže i Striebornou mušľou z Medzinárodného filmového festivalu v španielskom San Sebastian. Bohatú filmografiu Anny Geislerovej dopĺňajú úspešné filmy ako Medvídek (2007), Občanský průkaz (2010), Líbánky (2013), Pohádkář (2014) alebo Polednice (2016). Účinkovala tiež v mnohých televíznych inscenáciách a seriáloch. Netradičnú hlavnú rolu stvárnila vo videoklipe k piesni I Feel For You francúzskeho dídžeja Boba Sinclara.

 

Česká diva má na konte i cenu Hercova misia z 23. ročníka Art Film Festu, ktorý sa konal v júni 2015 v Trenčianskych Tepliciach. Jej meno na vlastnoručne pripevnenej mosadznej tabuľke sa pridalo k svetovým legendám ako Ben Kingsley, Gérard Depardieu, Franco Nero, Jeremy Irons, Ornella Muti, Claudia Cardinale aj k slovenským a českým kolegom. Predstaviteľka osudových, nekonvenčných a slobodomyseľných hrdiniek dosiahla prvenstvo v ankete o najobľúbenejšiu herečku Česka vyhlásenú denníkom MF Dnes. Vždy štýlová a inšpiratívna trojnásobná mamička urobila prievan aj vo svete módy, jej kolekcie sa stretávajú s veľkým úspechom.

 

"Verím, že herci musia mať špeciálny neurotický základ, malú traumičku, zvláštne psychologické predurčenie a precitlivenosť na dianie navôkol. A to som vykazovala už od detstva," priznala Aňa Geislerová.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies